264 варненци са глобени за екстремно пресичане през 2014-та

Крими

29-11-2014, 14:52

Снимка:

Архив © ec.europa.eu

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Пенсионери са най-честите нарушители сред пешеходците

От началото на годината до края на октомври във Варна са санкционирани 264 пешеходци, съобщиха от сектор "Пътна полиция" към областната дирекция на МВР. Съставени са 49 акта и 215 фиша. За пешеходец, прескочил ограждение, за да излезе на пътното платно, както и за пресичане на червен сигнал на светофара, глобата е 50 лв. За всички останали нарушения на правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата санкцията е в размер на 20 лв.

Рекордът за най-много санкционирани пресичащи неправилно през 2014-а държи Стара Загора. На територията на областта дванадесет пъти повече пещеходци са били глобени тази година в сравнение с 2013-а. Почти 500 са наложените административни наказания от 20 до 50 лв., като най-много са в областния град. Нарушенията се извършват почти поравно от представителите на двата пола. Най-често напук на знаците и светофарите пресичат хора на възраст над 64 години.

Глобите за пешеходци започват от 20 и достигат 150 лева

но никой не знае колко от тях са платени. Фиш с минималния размер санкция се издава на граждани, които пресичат улицата без риск за останалите участници в движението. При минаване на червен светофар, прескачане на мантинела, синджири и други ограждения глобата скача на 50 лв. Ако човекът не желае да подпише фиша, му се съставя акт. В случай че е създал опасност от катастрофа, пешеходецът може да отнесе глоба от 150 лв.

За шофьорите, отнели предимство на зебра, наказанието е санкция от 100 лева. При повторно нарушение - 200 лв. и един месец без книжка.

Поведението на пешеходците в крайна сметка застрашава най-вече техния живот. За десетте месеца на годината на улицата са били прегазени 106 души (до 31 октомври в катастрофи са загинали общо 558 души), което е с двайсет повече от миналата година. Над 60% от жертвите пешеходци са хора над 65-годишна възраст. Едва 15 на сто от тях са блъснати на зебра пътека. Останалите са прегазени при неправилно пресичане на пътя.

В крайна сметка спазването на Закона за движение по пътищата от пешеходците е в интерес на самите пешеходци.