Втори с вирусен менингит от началото на месеца

Животът

28-11-2014, 20:27

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През последните седем дни са регистирани 391 случая на заболели от остри респираторни заболявания

Втори пациент с вирусен менингит е регистриран във Варна от началото на месеца. Случаят е от последната седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в морския град. Освен това има болни с чревни инфекции, други са заразени с хепатит. 

Заболелите от чревни инфекции са незначително намалели в сравнение с предходната седмица: 27 срещу 37, както и в сравнение със същия период на миналата година. Чревните инфекциозни заболявания са представени от 22 случая на ентероколити, 2 случая на салмонелоза, 2 случая на вирусен хепатит и 1 случай на ротавирусен ентерит.

Регистрираната заболеваемост от варицела е по-ниска в сравнение със същата за ноември на 2013г. - 194 заболели срещу 108 за настоящата година. Тази тенденция е характерна и за страната. Динамиката на заболеваемостта от варицела следва основните характеристики на епидемичния процес при тази капкова инфекция-всеобща възприемчивост, лесен механизъм на предаване, повсеместно разпространение с по-ясно изразена зимно–пролетна сезонност, но като типично детска инфекция, заболеваемостта нараства още през есенните месеци след завръщане на децата в детските колективи, обясняват от РЗИ.

През последните седем дни са регистирани 391 случая на заболели от остри респираторни заболявания срещу 425 случая от предходната седмица. Нивото на регистрираната заболеваемост при тези инфекции бележи спад, в сравнение с интензивността на епидемичния процес през предходната седмица, но остава по-висока от общата за страната. С усложнения след ОРЗ са отчетени при 17 пациенти – 11 бронхита и 6 пневмонии. 

С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ "Св. Марина" е постъпил един пациент.