ДФК Делфините посреща 5-ия си рожден ден с над 1500 деца

"Работата с младите е специфична, но аз случих на треньори с лиценз, които се придържат към правилна методика", сподели директорът на клуба Илко Станчев

"Идеята ни е да популяризираме футбола в най-ранна възраст и да запалим с футболна страст децата", това каза пред медиите днес директорът на ДФК Делфините Илко Станчев. Детският футболен клуб навърши 5 години, в момента в него тренират над 1500 деца между 4 и 10 годишна възраст – около 1100 са от 19 детски градини, а близо 400 от осем основни училища в града. Заниманията на невръстните футболисти се водят от петима треньори - Мирослав Милошевич, Марти Иванов, Николай Сидеров, Милен Маринов и Ивайло Станчев. До този момент клубът е провел 17 турнира с участието на 3000 деца, участвал е и в 7 международни турнира, в които има две трети и едно второ място.

"Работата с малчуганите е специфична, но аз случих на треньори с лиценз, които се придържат към правилна методика“, каза още Станчев.

"За да осигурим пълноценни условия за изява на децата, плащаме солидни наеми, а напредналите имат по 3 тренировки седмично, които се водят от по двама треньори“, допълни Станчев. Той уточни, че нямат претенции къде техните кадри ще продължат с футбола. „Решението е изцяло на техните родители, ние никого не спираме. Даваме първите футболни уроци на децата, за да могат да отидат подготвени в другите варненски школи, където да продължат развитието си. Засега нашите деца се насочват основно към Черно море, защото клубът дава по-добри гаранции за реализация“, каза още Станчев. Последният не скри, че мечтаят за собствен футболен дом, но към днешна дата е по-реално да помагат за изграждане на маломерни изкуствени терени в детските градини, за да водят целогодишен спортно-тренировъчен процес. „С детските градини работим много добре, често сме им правили и дарения според нашите възможности. С общината сме изпълнили 50 договора, но помощ от нея не сме искали“, разкри още Станчев. Бившият вратар се надява да има и други подобни клубове във Варна, за да се появи реална конкуренция и да играят мачове помежду си.

Относно бъдещето на трите момичета, които обучават – Рая, Жасмина и Виктория, Станчев каза: "Когато навършат 14 години, ще опитаме да им съдействаме да излязат в чужбина с придружител. В скандинавска страна, Германия или Франция."