Юнашкият салон вече е на варненци!

Министър Красен Кралев връчи ключа на легендарната сграда на кмета Иван Портних

Ключът на емблематичния за Варна Юнашки салон връчи днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев на кмета на града Иван Портних. Общината и държавата от 15 години спорят за собствеността на сградата. Юнашкият салон е една от първите спортни зали в България, построен е през 1910 г. с пари на варненци. От залите на Юнашкия салон са започнали кариерата си европейски и световни шампиони. Тук са тренирали хиляди варненци, провеждали са се състезания и дори часове по физическо възпитание на близките гимназии.

"Щастлив съм, че аз бях човекът, на който се случи да финализира връщането на тази емблема за варненския спорт. Днес е исторически ден. Спортът не трябва да се политизира, той трябва да бъде национална политика. Надявам се, че Юнашкият салон ще служи само и единствено на трениращите млади хора и ще държим търговците далеч от този храм на спорта", каза министър Кралев след като връчи символичния ключ и всички нужни документи на кмета Иван Портних. Той разгледа рушащите се зали и дълго изслушва предложенията на спортните деятели на града за какво трябва да се използват помещенията на бъдещата спортна палата на Варна.

„Щастлив съм, че възтържествува една историческа справедливост. Преди време имах среща с бившия министър председател Пламен Орешарски, който пое ангажимента да върне тази сграда на Варна. Има да се дооформят още някои документи по финансовото споразумение за реставрацията, но вярвам, че до един месец емонтът ще стратира. Както знаете, парите за него – около 1,8 милиона лева, са осигурени по програма JESSICA”, коментира кметът Иван Портних.

"Като представител на управляващия орган на "Jesicca" - Министерството на регионалното развитие, гарантирам, че ще направя всичко възможно споразумението на общината за нужните средства да бъде финализирано максимално бързо", каза министър Лиляна Павлова.