Родните крадци се местят в Европа

Крими

27-11-2014, 06:40

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Апаши от съседни страни ги заместват в България

Българските крадци по всички нива – от джебчиите до професионалните домови обирджии, масово са започнали да си търсят „работа“ в страните от Западна Европа, разказаха източници за „Новинар“.

Проверка в МВР показа, че през последната година у нас е имало спад на кражбите по всички „фронтове“. Една от причините е именно изнасянето на контингента в чужбина. Масово се избират държави с по-либерално законодателство. За предпочитане били скандинавските, защото там задържаните се разминават с по-леки санкции и дори не винаги се стига до затвор.

Оказва се, че западняците все още не са свикнали на балканските номера и нямат изградени „рефлекси“ да се пазят. Така например доста възрастни хора са станали жертва на т.нар. shoulder surfing. Двама или повече крадци се приближават до жертвата, докато тегли пари от банкомат. Единият го заговаря, обикновено или проси, или разпитва за посоката.

Жертвата се разсейва и втори от групата проследява какво въвежда на клавиатурата като ПИН код. След това групата се разотива и проследява стареца. Втората част на удара е свиването на картата. Това става или чрез тайно преджобване, или директна атака и заплаха. Проблемът на хората в онези държави е, че не са така бдителни и лесно стават жертви на крадците.

Друга причина апашите да предпочитат Западна Европа е, че там от един удар изкарват повече, отколкото в България.

В страната ни се запазва тенденцията да се крадат предимно пари и бижута от домовете на хората, защото се пласират лесно и са трудни за проследяване. Техника се краде по-малко. На Запад обаче не се подбира, защото крадците имат канали, по които стоките идват в България. Оказва се, че каналите към България се правят много по-лесно, отколкото тези от страната ни навън. Причините са много, като една от тях са самите контакти на контингента. Тук са техните авери, които помагат, а навън са непознати.

Според запознати има и крадци, които се пробват в държави, където рискуват много, но за големи печалби. Справка на „Новинар“ показа, че в момента в Турция има българска група крадци, които вече месеци наред стоят в следствения арест, а на първа инстанция са получили 8 години затвор за кражба. В Испания има две подобни задържани групи – за домови обири, които ще получат сериозни присъди. В сръбския град Ниш пък БГ банда е била оставена цял един месец в следствения арест, при това за кражба на катализатор.

Според информация на МВР през последната година в България обаче има друга тревожна тенденция. Крадци от съседни държави също са били подмамени да си опитат късмета на Запад. Минавайки през страната ни, решават, че „пазарът“ тук е добър, правят по няколко удара „транзит“ и после си продължават пътя. Други пък са типични „гастарбайтери“ и се задържат за по-продължително време на наша територия.

Напоследък има и един номер, патент на чужди крадци, които вилнеят из България. На бензиностанция или паркинг непознат се приближава до българи и с жален глас се оплаква, че няма пари за гориво и е закъсал. Предлага да размени скъпи бижута за 50 или 100 лв. Сваля ги от себе си и се „разделя“ с тях с тъжен поглед. Впоследствие се оказва, че е пробутал евтини ментета.

МВР: Не пестете от сигурността на дома си

Напоследък се забелязва странна тенденция хората да държат големи суми в домовете си или пък скъпи бижута, разказаха от МВР за „Новинар“. Като цяло това не е разумен подход, но ако все пак хората предпочитат така, е важно да се обезопасят по най-добрия начин.

Щом има над 100 000 лв. кеш в дома, звучи странно те да са пазени от паянтова врата или елементарна ключалка, както не рядко се оказва. Би следвало да има поне двойно или тройно заключване. Хората трябва внимателно да проучат пазара и да намерят най-сигурните ключалки. Колкото повече предохранителни мерки, толкова по-добре. Най-малкото ще ги забавите, а може и да ги откажете.

Видеонаблюдението също е съществена част при разкриването на кражбите. Хората си слагат камери, но те са евтини и от записите не се вижда нищо освен силуети. Също така не си мислете, че само защото имате камера, крадците ще ви подминат изплашени, казаха от МВР. Апашите си слагат маски, качулки и т.н. и камерите не ги плашат.

Сега се задават редица празници. От полицията разказаха, че в такива периоди контингентът се пренася по моловете и храмовете. Така че много внимателно хората трябва да си пазят личните вещи и да не се доверяват на непознати, които се въртят около тях.