В Първа учат с палта и шапки

Животът

26-11-2014, 15:46

Снимка:

Сигнал на читатели

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

От началото на студените дни температурата в класните стаи е 18-19 градуса

От ниски температури в класните стаи на Първа езикова гимназия се оплакаха в редакцията на Varnautre.bg възмутени родители. "Децата са в час с връхните дрехи. Непрекъснато са болни", твърдят те.

Проблемът започнал още с първите дни през октовмри, когато във всички варненски училища беше пуснато парното. С изключение на това в елитната гимназия. В някои от дните тогава дори часовете са намалени заради ниските температури. В края на октомври в училището е назначен нов параджия, но се оказва, че с това проблемът не е решен, защото след края на циганското лято в класните стаи отново е мразовито.

Към сигнала е прикрепена снимка на термометър, който показва 19 градуса. Според родителите температурата е измерена в една от класните стаи на 25 ноември, но днес положението е същото.

"Формално директорът не е в нарушение - според изикванията на РЗИ температурата не трябва да пада под 18 градуса. Едва под тази граница имаме право да намалени часове. Въпреки това съм наложила проверка по случая и разговарях с директора на Регионалния инспекторат по образование г-жа Венцислава Генова, която да настоява пред директора парното да бъде засилено и температурата в стаите да е нормална". Това обясни пред varnautre.bg шефът на дирекция "Образование" в общината Лилия Христова.

След сигнала днес РЗИ-Варна е извършило проверка в учебното заведение. Санитарните инспектори са установили, че температурата в стаите в нормата - над 18 градуса по Целзий.

Повечето варненски училища (в това число и Първа езикова гимназия) са общинска собственост, но това се отнася само до базата. Директорите им са на подчинение на държавния инспекторат по образование. Отделно от това всяко училище по закон е на делегиран бюджет, който развързва ръцете на директорите да се разпореждат с битовите условия в сградите по свое усмотрение.