Необходима е повече солидарност между държавите по въпросите на миграцията

Новините

26-11-2014, 13:28

Снимка:

Пресцентър ПП ГЕРБ

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Според Емил Радев в резултат на миграционния натиск и на несподелената отговорност в Европейския съюз се пораждат множество кризи

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев призова за конкретни мерки, които да бъдат предприети във връзка с приемането на бежанци във всички държави членки на Европейския съюз и особено за повече солидарност със страните - външни граници на Съюза като България. В писмена позиция по дебата за необходимостта от цялостен подход на ЕС към миграцията, той констатира, че дори обновеният Дъблински регламент не е достатъчен за ефективното управление на бежански потоци към Европа. "Приветствам обещанието на комисар Аврамопулос за преглед на европейското законодателство, но и го призовавам този анализ да бъде извършен, колкото се може по-скоро, за да бъдат намерени бързи отговори на спешни проблеми", допълни българският евродепутат.

Според Радев в резултат на миграционния натиск и на несподелената отговорност в Европейския съюз се пораждат множество кризи – кризи в бежанските лагери, кризи по външните граници, кризи по вътрешните граници като например в Кале, кризи в общественото мнение и съответно криза на толерантността.

В писмената си позиция той обърна специално внимание и на ситуацията в България – за 2014 г. около 30 000 души са се опитали да пресекат незаконно държавната ни граница. "За съжаление обаче страни като България не разполагат с капацитета и финансовата възможност да се справят с натиска", коментира той и подчерта необходимостта от повече солидарност между страните членки по въпросите на миграцията.