Местят ротондата на легендарната сладкарница "Албатрос"

Туризъм

25-11-2014, 14:30

Снимка:

Гранд Хотел Варна

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Всички колони и елементи са номерирани и тя ще бъде реставрирана на брега на 20 метра по на юг

Емблематичната ротонда, кацнала на високия бряг на курорта "Св. Св. Константин и Елена", е разглобена и ще бъде преместена, научи Varnautre.bg. Някогашната сладкарница "Албатрос" ще посреща отново посетители в началото на следващия туристически сезон, но на 20 метра южно от сегашното си място.

Ротондата е демонтирана след като е направен подробен проект за възстановяването й. Всеки камък е номериран и опакован, за да бъде поставен на мястото си при сглобяването. След като бъде преместена, сладкарница "Албатрос" ще заработи отново във вида от 60-те години на миналия век.

„Сладкарницата е с изключително атрактивно местоположение, "кацнала" на ската с прекрасна панорамна гледка към морската шир. Посетителите й ще могат да се радват на изцяло запазените й ротонда и арки, но вече комбинирани с модерен дизайн, пищна зеленина и красиви паркови алеи", уверяват от Гранд Хотел Варна. .

Преместването се наложило заради изграждането в близост до сегашното място на апартхотел "Албатрос". Той е част от проекта за пълна реновация на Комплекс Гранд Хотел Варна, която цели да превърне отново комплекса в едно стилно и модерно място за почивка на семейства с деца.

Проектите за обновяването на Ротондата и арките на сладкарница "Албатрос", както и на апартхотел Албатрос, са дело на арх. Павел Иванов (носител на награда "Сграда на годината’2013" за проекта на ИНТЕРНАЦИОНАЛ Хотел Казино & Тауър Суитс в к.к. Златни Пясъци) и арх. Георги Митрев, а изпълнението е възложено на строителна фирма Планекс Холдинг ООД.