Търсят стари снимки и планове на Юнашкия салон

Мисия Варна

25-11-2014, 12:26

Снимка:

фонд Jesicca

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавата връща Юнашкия салон, общината го реставрира

Сградата ще бъде реставрирана отвън и отвътре

Разрушените елементи от автентичния вид на Юнашкия салон ще бъдат възстановени по стари снимки и архивни проекти. Фасадата на емблематичната сграда ще бъде реставрирана със същите материали, с които е била строена, а за залата ще бъдат изработени същите дървени детайли, които са били поставени в нея през 1910 г. Това стана ясно днес при общественото обсъждане на проекта за реконструкция на Юнашкия салон, който след 15-годишна сага отново ще бъде общинска собственост.

Представеният днес проект е изработен по поръчка на Националната спортна база, в чиито активи беше сградата през последното десетилетие. След множество дела (изгубени от общината) Юнашкият салон, построен преди 104 години с пари на общината и спортен клуб "Чероморски юнак", най-после ще бъде върнат на Варна. Очаква се това да стане в четвъртък при посещението на министърът на младежта и спорта Красен Кралев във Варна. По време на обсъждането Борислав Гуцанов напомни, че сградата е върната с решение на правителството на Пламен Орешарски. Бившият депутат от БСП обаче пропусна да обясни защо тогавашният министър на спорта Марияна Георгиева не финализира процедурата и сградата все още няма акт за общинска собственост.

Проектът предвижда в приземния етаж да бъде възстановена залата за бойни спортове. На първия етаж ще има музей на спортната слава на Варна, както и банков офис. Още офиси ще има на втория етаж. В цялата височина във вътрешността на сградата ще бъде възстановена някогашната зала за спорт (волейбол, баскетбол, хандбал), която през годините е служела и за културни събития.

Ново, различно от това, разпределение на помещенията поискаха спортисти-ветерани, изпълнили залата за обсъждането днес. Кафене за срещи и чествания вместо зали в приземния етаж, по-голяма площ за музея, актова зала и офиси за всички спортни организации в града трябвало да има в бъдещата Спортна палата.

Банковият офис, предвиден за отдаване под наем в партера на Юнашкия салон, трябва да осигури сигурни приходи от сградата, става ясно от документите за бъдещата реконструкция. Икономическата ефективност е едно от условията в споразумението с европейския фонд Jesicca, от който ще бъде финансирана реставрацията. Кредитът - до 1,8 млн. лева, е с лихва от 1% годишно. Вноските по него са между 61 000 и 180 000 лева за всяка от 15-те години. Очакваните приходи още за първата година след ремонта са 187 000 лева.

Ново обсъждане на заема поиска днес в зала "Пленарна" Борислав Гуцанов. Мотивът му е, че на първото, състояло се миналата седмица, е имало малко хора, а варненци не са знаели и затова не са присъствали. "Нека спрем с тези спекулации и внушения", контрира зам.-кметът Пейчо Пейчев. Той напомни, че при разгласването на обсъждането са били спазени всички изсиквания на Закона за публичните финанси: обява е била пусната в един сайт и в един вестник - "Народно дело" (чиято собственост се свързва с Борислав Гуцанов). Освен това поканата, както и параметрите на предлагания заем, са публикувани на сайта на общината. "Лично поканих всички общински съветници и граждани на обсъждането по време на последната сесия, която, знаете, се излъчва на живо по местна телевизия", напомни Пейчев.

Всяка промяна от вече готовия проект ще наложи и ново съгласуване с Института за паметниците на културата и МИнистерството на културата, обясниха авторите на проекта. Според тях новото разрешително може да отнеме 2 години. Все още неизяснен остава проблемът с някогашната открита спортна площадка до Юнашкия салон. Там сега има паркинг и търговски обекти. Оказва се, че част от терена е държавна собственост, а друго парче е реституирано.

В залата днес се чуха и гласове на граждани, които предлагат да бъде съборен Юнашкия салон, тъй като той имал само символична, но не и архитектурна стойност. Вместо него на цялото каре трябвало да бъде построена модерна стъклена сграда със зали за спорт. Подобна идея лансира и Борислав Гуцанов: "Трябва да се направи така, че целият този терен да стане част от спорта на Варна. Бараките, които са около него, да се премахнат. Отзад паркинга да стане също част от Юнашкия салон. И вече да се даде една съвременност на цялата тази сграда – вътре да се помещава музей на спорта и залите да бъдат използвани. Защото в момента, ако влезете, ще видите, че няма как тази зала да бъде използвана в този вид, в който е в момента. Ще се налеят едни пари, ще стане по-добро, но не и това, което трябва да бъде изпълнено като съдържание в съвременните условия. Затова мисля, че пътят трябва да бъде именно този – да се погледне под този ъгъл на имота Юнашки салон и да се впише в модерността си. Нека бъде запазена сградата, и например над нея да бъде изградена друга част в модерен стил, или пък отстрани да се направи нещо по-различно. Нека архитектите и спортистите да си кажат мнението, а не просто така да се налеят едни пари за един козметичен ремонт".