60% от варненци искат пияните шофьори да остават без книжка до живот

Животът

24-11-2014, 16:18

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Всеки втори не знае каква е законово допустимата концентрация на алкохол в кръвта при шофиране

Над 60% от варненци смятат, че всеки пил шофьор, който е участвал в пътно-транспортно произшествие, в което има пострадали, трябва да бъде наказван с отнемане на книжката до живот. Това сочат данните от проучване, изследващо нагласите към един от най-сериозните проблеми в обществото ни – шофирането в нетрезво състояние. То се се проведе в рамките на седмото издание на кампанията "Алкохолът е лош шофьор".

Според получените данни, над 94% от варненци смятат, че шофирането след употреба на алкохол е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия в България и въпреки това едва половината заявяват, че никога не са шофирали след употреба на алкохол. Проучването показва, всеки втори не знае каква е законово допустимата концентрация на алкохол в кръвта при шофиране. 82,5% искат затвор за пиян шофьор, който е причинил пътно-транспортно произшествие с жертви, а 62,3% подкрепят и отнемането на шофьорската книжка до живот.

Проучването на Каменица АД показва още, че на едва 2,7 % от жителите на Варна е било отнемано свидетелството за управление на МПС заради шофиране в нетрезво състояние. За сравнение, средното за страната е 13,3%. За последната година над 19% от варненци са се качвали поне веднъж в кола, управлявана от пил водач на автомобил, а над 25% от анкетираните изтъкват прибирането вкъщи като основна причина да се качат пили зад волана. В същото време, едва 1/3 заявяват, че биха направили всичко, за да спрат познат или приятел от шофиране след консумация на алкохол.

От 21-и ноември до 13-и декември "Алкохолът е лош шофьор" ще продължи в избрани заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас, където специално обучени екипи на кампанията ще проведат #БЕЗКОЛАТАСЪМ партита. По време на тези партита хората ще могат да направят тест, с който да установят кой от трите типа шофьора на пътя са, както и да разберат повече за това как могат да променят черната статистика в България.

Проучването също разкри притеснителна картина при подрастващото поколение в страната (16-18 г.). Почти 20% от младежите, вярват, че употребата на алкохол може да подобри реакциите при шофиране и да изостри вниманието на водача на колата.