Община Варна работи по европроекти за около 300 милиона лева

Мисия Варна

24-11-2014, 15:58

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

612 проекта във Варненско са финансирани с 560 млн. европари

Във Варненска област с финансиране от оперативните програми са изпълнявани общо 612 европейски проекта на обща стойност близо 560 милиона лева. Привлечените по проекти европейски средства са средно по 1 178 лв. на човек от населението във Варненска област, съобщи управителят на Областния информационен център - Варна Виктория Николова. Поводът бе откриване на фотоизложбата с 55 от европейските проекти във Варненска област, която днес бе подредена пред зала "Пленарна" в община.

Показани са снимки и информация за проекти, реализирани със средства от оперативните програми във всички общини от областта. Фотоизложбата "Реализирани европейски проекти във Варненска област 2007 - 2013г." се организира от Областния информационен център в рамките на националната кампания "Стъпки по пътя към програмен период 2014 - 2020г." на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на възможностите за европейско финансиране в България.

Община Варна работи по проекти за около 300 милиона лева, заяви пред медиите кметът на града Иван Портних, който подчерта важността на европейските средства за развитието на Варна. На пресконференцията присъстваха още заместник-кметът по европейските въпроси Бисер Младенов, директорът на общинската дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ Ани Николова, както и представители на бенефициенти, чиито проекти са включени във фотоизложбата. Сред тях са Варненският свободен университет "Черноризец Храбър", Медицинският университет и Природен парк "Златни пясъци".

Изложбата ще остане в община Варна до 28 ноември 2014 г. Посетителите могат да видят нагледно обновени с европейски средства училища, музеи, детски градини, университетски библиотеки, пътища, социални обекти и др. Включени са също извънкласни и екологични дейности, социални услуги и др. Постерите с европейски проекти ще бъдат изложени паралелно в още 5 общини от областта (Белослав, Ветрино, Аврен, Девня и Дългопол) и ще бъдат открити поетапно в периода до 27 ноември 2014 г. Откриването на фотоизложбата е съпътствано с изнесени мобилни приемни на Областния информационен център, където посетителите ще могат да се информират за възможности за европейско финансиране.