Емил Радев: ЕС трябва да положи повече усилия, за да гарантира свободата на движение на хората с увреждания

Животът

23-11-2014, 13:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Липсва подходяща инфраструктура във всички държави членки

По покана на Европейската мрежа за независим живот - правозащитна организация на и за хората с увреждания, българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев присъства на кръгла маса на тема достъпност и преносимост на личната помощ. Форумът се проведе в Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. На него бяха представени резултати от проведена анкета по темата в Европа, както и различни инициативи, свързани със свободното движение на хора с увреждания в Европейския съюз.

Като основни пречки за мобилността на хората с увреждания в Европейския съюз бяха очертани липсата на подходяща инфраструктура във всички държави членки, непризнаването на социални осигуровки и пенсии за инвалидност от една държава в друга, както и липсата на европейски стандарти за определяне на заболяванията и степените на инвалидност. Участниците в кръглата маса отправиха препоръки за повече мерки на европейско ниво  като например хармонизация на критериите, по които се определят уврежданията в различните държави членки и повече координация между социалните системи в ЕС.

Според българския евродепутат от ГЕРБ са необходими повече усилия от страна на Европейския съюз за гарантиране свободата на движение на хората с увреждания като основно право на всички европейски граждани. "Признаването на различните видове увреждания в държавите членки и улесняването на процедурите за преносимост на лична помощ са само част от мерките, които трябва да бъдат предприети в скоро време на европейско ниво, за да не бъдат нарушавани правата на хората с увреждания и да не бъдат подлагани на дискриминация", коментира Емил Радев.