Отровната японска риба фугу се появи в Черно море

Туризъм

23-11-2014, 01:15

Снимка:

mkwhy.com

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Кожата и вътрешните й органи съдържат изключително силна отрова

Край бреговете на Крим е уловена силно отровната японска риба Фугу, съобщава Нова телевизия.

Необичайната поява на уникалната риба Фугу в Черно море, за която се смяташе, че се среща само в тропически води, представлява истинска сензация. Според учените от кримския институт по биология на южните морета рибата може да е достигнало Северното полукълбо през Суецкия канал и да се е размножила в Средиземноморието през последните 10 години. Рибата е била срещана вече и в Егейско море, а буквално преди дни е уловена и в Севастополския залив.

Появата на тази риба предизвиква загриженост сред учените, но също и сред рибарите и местното население.

Рибата Фугу е известна още с името риба балон, защото при опасност приема кръгла форма, за да уплаши врага си. Кожата, яичниците, червената и черният дроб и вътрешните й органи съдържат изключително силна отрова, известна като тетродотоксин, която е 1200 пъти по-опасна от цианида. Токсинът е толкова силен, че смъртоносното количество от него е по-мало от върха на игла. В една риба има отрова, достатъчна да убие 30 души.

Въпреки че е сред най-отровните риби в света, от Фугу се приготвя и е едно от най-прочутите ястия в японската кухня. Тя се сервира на тънки като хартия парчета от професионални готвачи. Поради високия риск от отравяне, готвачът трябва да премине през 2-3-годишен курс на обучение, за да получи сертификат за фугу-приготвяне.