От мръсния въздух се оглупява

Животът

22-11-2014, 11:43

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Учените отгледали няколко гризачи, които дишали замърсен въздух пет дни седмично по шест часа в продължение на 10 месеца

Продължителното пребиваване на места, където въздухът е силно замърсен, влияе зле не само на белите дробове и сърцето, но и на умствените способности. Те могат значително да намалеят в мръсната градска среда, смятат учени.

Както показват редица изследвания на лабораторни мишки, силното замърсяване на въздуха и особено микрочастиците в неговия състав причинява силни възпаления на тъканите в тялото. Това на свой ред отключва високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване, пише obekti.bg

Но и още нещо: преди няколко години екип от университета в Охайо под ръководството на проф. Лора Фонкен проучил въздействието на нечистия въздух върху мозъка на мишки. Учените отгледали няколко гризачи, които дишали замърсен въздух пет дни седмично по шест часа в продължение на 10 месеца. Нивото на замърсяване съответствало на това в много от големите градове по света.

След това биолозите провели редица експерименти, които трябвало да оценят измененията в поведението и умствените способности на мишките. Животните били пускани например на ярко осветена платформа, върху която имало затворена кутия с отвор, през който мишките можели да пропълзят. Дивите мишки са активни вечер и нощем и затова яркото осветление ги обърква и им носи дискомфорт.

Оказало се, че "градските" мишки намират и запомнят отверстието много по-трудно, отколкото животните от контролната група, които израснали на чист въздух. Освен това замърсените гризачи често показвали симптоми, сходни с тези на депресията и в някои случаи проявявали безпокойство без видими причини.

Такова ненормално поведение, както и известното оглупяване, е свързано с физически изменения в хипокампуса - мозъчна зона, която отговаря за работата на краткосрочната и дългосрочна памет, както и за формирането на емоциите. Измененията се проявявали в сериозно опростяване на структурата и намаляването на размера на нервните клетки в тази мозъчна област. Хипокампусът е особено чувствителен към възпалителни процеси и точно това е причината за занижените умствени способности на гризачите, израснали в мръсна среда.

Не е зле да го имаме предвид, когато избираме къде да живеем...