Всеки втори работодател увеличава персонала

Парите

22-11-2014, 08:47

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Най-доволни са трудещите се във фармацията и ИТ бранша

Близо половината фирми у нас ще увеличат персонала си с до 10% през следващите години. Същевременно съкращения планират само 4% от работодателите. Това показва проучване на консултантската компания „АОН България“, проведено сред 56 дружества, като анкетирани са били близо 14 500 служители и 456 топмениджъри.
Най-доволни се оказват служителите от фармацевтичната индустрия, следвани от работещите в ИТ сектора и производството. Повече от половината служители в тези компании говорят положително за своя работодател, искат да продължат да работят при него в дългосрочен план и влагат много повече допълнителни усилия всеки ден, което допринася за
успеха на бизнеса показва изследването.
Предоставените от работодателите допълнителни придобивки се оказват ключови през 2014 година за удовлетвореността на служителите. Най-желани сред бонусите са здравната застраховка, допълнителното пенсионно осигуряване, ваучери за храна и покриване на транспортни разходи.
Проучването показва още, че нивото на удовлетвореност на служителите е обратно пропорционално на големината на компаниите, в които работят. Така при малките дружества средно 66% от служителите са доволни, при средните - 64%, а при големите - само 44%.
Най-недоволни от работата
пък са младежите на възраст между 25 години и 29 години. Те дават най-ниски оценки за заплатите си и признанието, което получават от шефовете. От друга страна отношението с колегите и подкрепата на преките ръководители са сред факторите, които получават висока удовлетвореност.
В същото време половината анкетирани считат, че компанията открива и развива талантливите си служители и че растат в йерархията тези, които допринасят най-много за успеха й. Само 46% от служителите са съгласни, че заплащането, което получават, съответства на приноса им в компанията. За работещите е важно прекият им принос да се отразява на парите, които получават, и да има ясни правила за заплащането.