Ремонтът на Спортна зала ще приключи през април

Мисия Варна

21-11-2014, 18:53

Снимка:

Дворец на културата и спорта

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна ремонтът на Спортна зала, разширяват го

Графикът за май и юни вече е запълнен с престижни спортни изяви

Реконструкцията на Двореца на културата и спорта трябва да приключи до средата на април, уточни днес изпълнителният директор Минко Христов. Всички фирми - изпълнители и подзипълнители, вече са започнали работа. "Ще работим денонощно, но ще сме готови до средата на април", категоричен беше Минков.

Реконструкцията започва след 46 години експлоатация на Двореца, през които са правени само козметични ремонти. Най-голямата зала в Двореца - "Конгресна", вече не отговаря на новите изисквания на федерациите за провеждане на международни спортни прояви.

Състоянието на залата не отговаря и на завишените показатели за безопасност на такъв клас сгради. Особен проблем е дървената облицовка на "Конгресна" отвън и отвътре, която е лесно запалима. Това изисква нова противопожарна инсталация и система за известяване. В противен случай Дворецът е заплашен от затваряне.

Освен това ще бъдат подновени отоплителната и вентилационните инсталации и ще бъде осигурена изцяло нова климатизация на залата чрез пълна подмяна на цялата вътрешна инфраструктура.

Минко Христов вече е депозирал в общината предложение старите седалки да бъдат дарени на социални домове и образователни институции. В голямата си част те са в добро състояние, но не са подходящи за новия облик на залата тъй като са прекалено широки и с подлакътници, а за да бъдат осигурени 5000 места вместо сегашните 3000 без да се нарушава оригиналния облик на залата, ще е нужен всеки сантиметър по трибуните.

"Срокът на ремонта е съвсем реалистичен", изчислява изпълнителният директор и уточнява, че програмата за май и юни вече в Двореца вече е почти запълнена с 2 световни и 2 европейски първенства. Тук ще се играят срещите на една от група на световната лига по волейбол, а още на 3 май започва Светона купа по спортна гимнастика и акробатика. През февруари във Варна пристигат представители на Европейската федерация по волейбол, които ще трябва да видят новите трибуни готови.