Рамо за бизнеса в данъчните ревизии

Парите

21-11-2014, 07:17

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Делата ще се водят в съда по адрес на фирмата

Гражданите и фирмите ще могат да обжалват ревизионните актове на Националната агенция за приходи пред административния съд, в чиито район е техният постоянен или настоящ адрес, или седалището на управлението.

Това гласят промени в Административнопроцесуалния кодекс, които са внесени в парламента от Петър Славов от Реформаторския блок, Данаил Кирилов от ГЕРБ и група депутати. Това ще облекчи бизнеса, тъй като в момента жалби може да се подават пред административния съд на ТД на НАП, която е издала ревизионния акт. Затова, за да водят дела, гражданите и бизнесът правят разходи за транспорт до големите градове, в които са ТД на НАП.

Промяната ще засегне обжалването не само ревизиите на НАП, но и административните актове на всички държавни органи. Предложените промени ще допринесат за ускоряване на съдопроизводството в административните съдилища в София и големите градове, за по-качествено правораздаване и ще подобрят достъпа до правосъдие за гражданите и фирмите, гласят мотивите на вносителите.

Една от причините за забавяне в съдопроизводството е неравномерното разпределение на делата и оттам неравномерната натовареност на магистрати и съдилища, посочват депутатите. Налице е свръх натовареност в столицата и големите градове (Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново), където са разположени териториалните дирекции на административни органи, тъй като в момента техните актове се обжалват пред тези съдилища.