Държавата връща Юнашкия салон, общината го реставрира

Мисия Варна

20-11-2014, 23:43

Снимка:

фонд "Jesicca"

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

В понеделник най-после ще приключи сагата за съдбата на емблематичната сграда срещу Катедралата

Юнашкият салон най-после отново ще бъде на варненци. Сагата със собствеността на емблематичната за архитектурната и спортната история на града сграда е на път да приключи още тази седмица.

"Юнашкият салон" е построен през 1909 г. Градежът струвал 45 хил. златни лева, 40 000 от които са дарени от община Варна. 5000 дало спортното дружество "Черноморски юнак". След разпадането на гимнастическата организация имотът става общинска собственост. Той е атлетичен център, но на сцената там често е имало и концерти: тук е първото оперно представление (с италиански певци) във Варна след Освобождението, първият симфоничен оркестър в България прави своята премиера тук на 2 юни 1912 година. През 20-те години на миналия век тук са се провеждали и часовете по спорт на Мъжката гимназия. Юнашкият салон е е паметник на културата и архитектурата от 1982 г.

През 1995 г. при разпределянето на "социалистическата" собственост между различните власти и институции сградата е актувана като общинска. На 14 април 2000 г. обаче Юнашкият салон е вписан в активите на Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта, а по-късно става част от “Национална спортна база” ЕАД. За кратко сградата дори е собственост на Спортния тотализатор. Докато траят всички митарства по институции, а по-късно и по съдебни инстанции, сградата се руши и скоро става неизползваема и дори опасна. През годините има различни версии за бъдещето й - от събаряне до отдаване на частен инвеститор. През 2005-а тогавашният директор на НСБ Данаил Димов неколкократно заяви, че салонът, който се смята за един от символите на Варна, се намира в изключително лошо състояние в следствие на небрежното отношение от страна на администрацията на кмета Кирил Йорданов. Той се оплака, че НСБ разполага с ресурс за реконструкция на сградата, но не може да я извърши, тъй като община Варна не одобрява плановете за ремонт под претекст, че сградата би трябвало да е общинска собственост.

След многобройни писма от страна на кмета Иван Портних през май правителството на Пламен Орешарски прехвърли залата отново на общината. Тогавашният министър на спорта проф. Мариана Георгиева обаче така и не финализира процедурата по връщането й. Очаква се в петък ресорният зам.-кмет Пейчо Пейчев да подпише приемо-предавателния протокол с представител на "Националната спортна база' ЕАД за връщането на Юнашкия салон на Варна, научи varnautre.bg. Най-късно в понеделник процедурата ще бъде окончателно финализирана от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. „Това е факт, въпрос на дни е. Ще го ремонтираме с наши средства и ще го приведем във вид, който заслужава да има тази култова сграда във Варна. Това е храм на спорта“, каза днес Иван Портних. Юнашкият салон ще бъде превърнат в музей на спорта във Варна. Ще бъде напълно обновена и спортната зала в него, както и зоната около обекта.

На страницата на европейския фонд "Jessica подробно е описана бъдещата реконструкция на Юнашкия салон. "Целта на проекта е да се възстанови имота в строго съответствие със закона за защита на културните паметници, което изисква запазване на фасадата и позволява строително-монтажни работи само във вътрешността на сградата. Салонът ще бъде изцяло обновен, което ще го направи подходящ за спортни и други събития, а прилежащите търговски площи ще бъдат разширени и модернизирани. Малка изложба в чест на спортните постижения на Варна ще бъде разположена във фоайето. Проектът ще създаде допълнителни възможности за местните хора за провеждане на професионални и любителски спортни събития и ще предостави още едно многофункционално място за спортни, културни и бизнес събития". На следващото пленарно заседание на общинския съвет кметът Иван Портних ще поиска да бъде гласувано тегленето на нужните за реставрацията средства (до 1 800 000 лева) от фонд "Jesicca". Кредитът е с лихва 1% и ще се връща 15 години без такса за предсрочно погасяване. Вноските по кредита ще са между 41 хил. и 180 хил. лева годишно. Очаква се приходите от залата още през първата година след реконструкцията да достигнат 187 хил. лева. (Именно наличието на търговска дейност и приходи от експлоатацията на спортната зала прави невъзможно безвъзмездното финансиране на реконструкцията по европейска програма).

Идеята е възстановяването на Юнашкия салон да приключи едновременно с проекта за естетизация и модернизация на главните пешеходни зони догодина и да стане част от новия център на града.