Евродепутати гласуват оставката на Юнкер

Новините

20-11-2014, 07:08

Снимка:

EU

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За да бъде успешен вотът, срещу шефа на Европейската комисия трябва да гласуват 2/3 от евродепутатите

Европейският парламент ще гласува следващата седмица вот на недоверие на новия шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по инициатива на депутати евроскептици, предаде Би Би Си. Предложението е подкрепено от 76 депутати от британската Партия на независимостта на Найджъл Фарадж, френския Национален фронт на Марин льо Пен и италианското движение “Пет звезди” на Пепе Грило.

Внесеният вот е заради скорошните разкрития, че най-големите световни компании са скрили милиарди долари данъци чрез тайна сделка с властите в Люксембург по време на 18-годишното управление на Жан-Клод Юнкер като премиер на страната.

Предложението е подкрепено от 1/10 от членовете на парламента и така са спазени правилата, обяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Депутатите трябва да дебатират и да гласуват по време на пленарната сесия следващата седмица в Страсбург. Най-вероятно вотът ще бъде във вторник, 25 ноември.

За да бъде успешен вотът, срещу Жан-Клод Юнкер трябва да гласуват 2/3 от евродепутатите, което ще доведе до оставка на целия състав на комисията. Вероятността това да се случи обаче е нищожна, прогнозира Би Би Си. "ЕНП няма да позволи това да се случи", написа в туитър шефът на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер. Евродепутати либерали също заявиха, че няма да подкрепят вота на недоверие.

Подобно гласуване е провеждано седем пъти досега в 35-годишната история на Европарламента. Нито едно не е довело до сваляне на състава на ЕК, но през 1999 година тогавашният председател Жак Сантер подаде оставка.