Три посолства пращат протестни ноти, че им слагат скоби на колите

Новините

20-11-2014, 06:41

Снимка:

в-к "24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Франция, Турция и Испания се оплакали на МВнР. Искат да им върнат парите, общината отказва

Посолствата на Турция, Франция и Испания в София са пратили ноти до външно министерство, с които се оплакват, че Центърът за градска мобилност поставя скоби на дипломатически автомобили и лични коли на работещи в мисиите. Това става ясно от писмо на дирекция "Държавен протокол" в МВнР до Столичната община. То беше разгледано от транспортната комисия към СОС.

В него се посочва, че нотата от турското посолство е връчена от посланика Сюлейман Гьокче. Според нотите поставянето на скоби е в разрез с международната дипломатическа практика и Виенската конвенция. Възможно е дипломатическият корпус да излезе с обща реакция по случая, пише в писмото.

От МВнР предлагат промени в наредбата за организация на движението, с които да се забрани поставянето на скоби и репатрирането на дипломатически коли. В нотата от турското посолство пише, че на 8 октомври са поставени скоби на 5 коли до посолството и на 3, спрени до домовете на служители. Към нотата, с която "24 часа" разполага, са приложени квитанциите за скобите и касов бон за всяка глоба. Настоява се МВнР да съдейства за връщане на платените суми и за недопускане на подобни случаи. При повторен случай турските власти можели да обмислят реципрочни действия спрямо българските дипломати в Турция.

На 8 октомври пък скоби били поставени на 15 автомобила на френското посолство и на един на испанското. С вербална нота двете посолства изразяват недоволство и се надяват, че "това досадно недоразумение произтича от случайна грешка".

Според наредбата посолствата имат право на 3 безплатни места за паркиране надлъжно и 5 напречно около мисиите. При нужда от повече места те трябва да платят служебен абонамент. Такъв плащат само мисиите на Великобритания, Латвия и Монако, обясниха от ЦГМ. Оттам уточниха, че паркирането в синята и зелената зона е услуга, която се плаща, и Виенската конвенция не се прилага в този случай. Съветниците от транспортната комисия ще изпратят писмо, в което ще обяснят, че подобни случаи може да се избегнат с плащане на служебен абонамент.

BG дипломати с $ 400 000 глоби за паркиране в Ню Йорк
Български дипломати са натрупали близо 400 000 долара глоби за неправилно паркиране към общината в Ню Йорк, съобщи през септември "Ню Йорк таймс". Дипломатите ни се нареждали на 10-о място въпреки сериозната сума, натрупана от фишове.

Според информацията не само в София, но и общината в Ню Йорк предприема мерки срещу неправилно паркирали дипломатически автомобили. Кметството в Ню Йорк има да събира 16 милиона долара от глоби за паркиране на дипломати от 180 държави.