Грипът удря по 300 000 на месец, отключва и психозаболявания

Животът

20-11-2014, 06:22

Снимка:

©Доктори.МК

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Спасение е противогрипната ваксина

Грипът разболява по 300 000 българи по време на епидемията само за месец. През цялата зима той и респираторните заболявания повалят на легло между 5 и 15% от населението, съобщиха вчера водещи експерти.

Един на десет пациенти с грип развива усложнения, като най-често те са на дихателната система (около 10-15% от всички видове). Но в 3% от случаите са на нервната система. "35-годишна жена била намерена от близките в дома в безсъзнание и бе докарана в Инфекциозна болница", разказа д-р Иван Иванов, асистент в лечебното заведение. Оказва се, че грипът, заради който се стига до енцефалит, провокира и психическо заболяване. То е определено като депресивен период на меланхолна хипохондрия, заради което по-късно жената постъпва в клиника по психиатрия.

"Този пример показва колко изследвания са направени на болната и колко тежко е протекъл грипът. Така е, защото българинът отива на лекар чак когато не може да диша", заяви проф. Татяна Червенякова, директор на Инфекциозната болница. Според нея и председателя на Дружеството по превантивна медицина проф. Андрей Галев спасение е противогрипната ваксина. Тя е задължителна за уязвимите групи, които са децата и възрастните над 65 г., хората, които работят в големи колективи или с хронични заболявания. "По-добре е да дадете 9-10 лв. за ваксина, а не за антибиотици", казаха експертите.