Червените във Варна искат второ публично обсъждане за новия дълг на общината

Мисия Варна

19-11-2014, 18:06

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако общината не направи ново обсъждане, което да стигне до хората, БСП щяла да го направи

Червените във Варна искат общината да проведе още едно публично обсъждане за новият дълг, който смята да поеме. Това стана ясно на пресконференция на лидера на БСП - Варна Борислав Гуцанов. "Не може да искаш нови заеми – 43 млн. лв. и да направиш обществено обсъждане, на което да има 10-15 души. Това е несериозно отношение и показва, че не е свършена работата по разгласяване и то не е направено по начин, по който варненци да разберат кога ще бъде и да и да могат да участват. Не може да искаш 43 млн. нови дългове за града, от които 15 млн. облигационен заем и да не уведомиш хората за какво са ти, да им кажеш подробно за какво ще бъдат използвани. Ще го рекламираш колкото трябва, за да разберат хората кога и къде е, а няма да го слагаш в малки карета във вестници, там, където не се вижда", заяви Гуцанов.

Той обяви, че ако кметът и ръководството на общината не предприемат действия за ново обсъждане, което да бъде надлежно разпространено, за да стигне до хората, БСП ще го направи. "Ще поканим кмета, да говори пред хората, защото това, което се случва в общината явно е без съгласуваност с националната власт или може би е ясно, че тя не иска да обърне внимание на Варна. Няма ясни виждания и перспектива за развитие на града", смята той.

Гуцанов даде пример с Юнашкия салон, който е споменат като едни от обектите, за който, според разчетите на общинската администрация, ще бъдат използвани 2 млн. лв. от новия дълг. "И това е второто обществено обсъждане, което ще бъде инициирано от БСП и лично от мен – за спортните обекти на Варна. То ще засегне стадион "Юрий Гагарин", Двореца на културата и спорта и Юнашкия салон. Варненци имат право да знаят кога и какво ще се случва със стадиона. Защо толкова години нищо не е направено.

По думите му спортната общественост на града и варненци трябва да кажат какво да се случи и с Юнашкия салон. Гуцанов уточни, че на това публично обществено обсъждане ще покани и новия министър на спорта Красен Кралев. "Смятам, че всеки трябва да помага на града си, независимо от коя партия е", коментира той.

"Днес стискаме палци за крайния резултат в надпреварата Младежка европейска столица 2017. Надявам се да се случи, за да не сме разочаровани за пореден път. Много ми се иска Варна да започне да се чувства по друг начин и всички да са горди, че са варненци", завърши Гуцанов.