Правозащитници искат отмяна на прегледите за девственост на полицайките в Индонезия

Животът

19-11-2014, 17:09

Снимка:

forum.lowyat.net

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Всяка жена, която кандидатства за работа в органите на реда, е задължена да мине през гинекологичен преглед

Индонезия трябва да прекрати практиката за проверка на девствеността, на която биват подлагани всички жени, желаещи да постъпят в редовете на народната полиция, се казва в доклада на правозащитната организация Human Rights Watch (HRW),публикуван на 18 ноември. Според защитниците на човешките права, това е унизително за жените и ги дискримира.

Докладът включва интервютата с жени – полицаи и регулировчици, от 6 индозийски града. Всяка от тях е била принудена да премине през така нареченото „изследване с два пръста“, което позволява да се установи наличието на девствена ципа. Това е част от общия медицински преглед на кандидатките, но природозащитниците подчертават, че гинеколозите разполагат и с не толкова инвазивни методи.

Проверката за девственост е задължителна в цялата страна. Нещо повече – тя е изрично упомената в изискванията за работа в полицията. Омъжени жени не се приемат.

Представителят на полицията Рони Сомпой призова „да не се реагира негативно“ на тази практика и обясни, че това е начин да се установи, че кандидатките не страдат от болести, предавани по полов път. В същото време и жените, и мъжете дават кръв за изследване за инфекции. Сомпой също е категоричен, че прегледът се извършва от професионалисти и не вреди на бъдещите полицайки.

Между другото във видеото, заснето от правозащитниците, 24-гдишно момиче разказва как е била преглеждана заедно с други 20 жени. „Страхувах се, че след този тест вече няма да съм девствена. Вкараха в мен два пръста, намазани с гел... Беше много болезнено“, казва тя.

HWR съобщава, че подобна практика се прилага и в други страни, в това число Египет, Индия и Афганистан.