Британски робот ще достави на Луната човешкa косa

Животът

19-11-2014, 14:06

Снимка:

invigilare.com

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Дарителите за строителството на нова космическа сонда могат да изпратят капсула с информация за себе си

Базираният във Великобритания консорциум Lunar Missions започна кампания по събирането на 500 млн. паунда, за да финансира изпращането на нова изследователска сонда на Луната. Желаещите да дарят пари за изграждането на апарата в замяна ще получат възможност да изпратят в космоса капсула с информация за себе си, съобщава BBC.

Всички данни ще бъдат записани на електронен носител. Така срещу няколко паунда всеки може да изпрати текстово съобщение. Под 100 паунда ще е цената за поместване на малка снимка. Около 50 паунда ще платят щелаещите да изпратят на луната образец от косата си. Стойността на неголямо видео пък е около 200 паунда.

Освен това сондата ще достави на Луната файлове с историята на човечеството. Така, според авторите на проекта, сведенията за нас ще бъдат запазени даже в случай, че животът на Земята изчезне по някаква причина.

Друга цел на Lunar Missions е изследването на южния полюс на луната. Учените искат да разберат може ли там да бъде създадена космическа база. Още една задача е анализът на проби от лунната повърхност.

Организаторите на проекта разчитат до месец да са събрали 600 хил. паунда. С тази сума ще стартира началният етап от реализацията на проекта. Набирането на останалата част от сумата по план ще отнеме четири години. Като цяло подготовката на експедицията трябва да приключи за 10 години.