Ще има коледни добавки за пенсионерите

Парите

18-11-2014, 16:21

Снимка:

© Pixabay

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ще започнат да ги изплащат от 1-2 декември заедно с декемврийските пенсии

Коледни добавки за пенсионерите все пак ще има, стана ясно днес след посещение на премиера Бойко Борисов при финансовия министър Владислав Горанов във ведомството. С това приключи и задочният спор между Горанов и социалния министър Ивайло Калфин да има или не  коледни добавки за пенсионерите.

Борисов обясни на излизане от министерството, че е възложил на министъра на финансите да види какво можем да се съкрати от инфраструктурни проекти, от администрация включително, за да се дадат добавки  на българските пенсионери. "Те го заслужават", каза той и уточни, че ще обсъди темата и с министър Калфин.

По 40 лева ще се дадат на пенсионерите с пенсии до 286 лева или с пенсии до прага на бедността, което означава към милион пенсионери. Това ще струва на държавата 50 милиона лева.

Бойко Борисов обясни, че се заделят милиарди, за да се спасяват банки и по думите му прави са пенсионерите да искат да посрещнат Коледа подобаващо. Ще се подготви нужното постановление на МС до сряда, за да може добавките да тръгнат към пенсионерите на 1-2 декември заедно с декемврийските пенсии.

Новината потвърди и финансовия министър Владислав Горанов. Срещата днес с премиера била, за да получи финансовия министър подкрепата на Бойко Борисов за мерките, които МФ ще поеме до края на годината за съответните харчове. Има определени спестени трансфери към ДОО, стана ясно от думите на финансовия министър. Някои инфраструктурни проекти ще бъдат забавени догодина, за да се осигурят пари за пенсионерите. Кои обаче ще бъдат жертваните пътни проекти още не е ясно.

В актуализацията на бюджет 2014 се дават близо 130 милиона лева на МВР, за да се гарантират заплатите на полицаите. Актуализацията се налага заради необезпечението на закона за МВР, приет от предишния парламент. 

Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения, каза финансист номер 1. Ще се реже от публичната инвестиционна програма на кабинета „Орешарски", стана ясно още. Премиерът Борисов е декларирал подкрепа за свиването на разходите, които ще се наложат заради добавките за пенсионерите.