Пада възрастта на семействата без деца

Животът

16-11-2014, 08:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

470 бебета инвитро проплакаха с чужди яйцеклетки

Възрастта на семейните двойки, които имат репродуктивни проблеми у нас и не могат да имат деца без лекарска намеса, пада рязко. Това стана ясно по време на форум в Пловдив, посветен на проблема. Ако досега с проблема хората са се срещали след 35-годишна възраст, то проблем със забременяването вече срещат дори 29-годишните.Общо 470 бебета, заченати инвитро с донорски репродуктивен материал, са проплакали от края на 2012 г. до момента у нас. Част от тях са близначета, а на фона на минималния брой на дарителите, броят на новородените е огромен успех. Това заяви в Пловдив в рамките на форум за репродуктивното здраве на младите хора у нас Мариела Великова, председател на фондация „Майки за донорство”. Тя уточни, че желаещите да дарят яйцеклетка или сперматозоиди са едва 1000 души на фона на нуждаещите се от донорство близо 50 000 двойки с репродуктивни проблеми.

 „Проследяват се случаите на майките, забременели с донорски яйцеклетки. Много съм щастлива, защото само преди седмица от Варна имахме новина за родено момиченце. Невероятно е. Страхотно е да ти се обади някой да ти каже – роди се”, каза емоционално Мариела Великова. По думите й донор на яйцеклетка може да бъде всяка една здрава жена до 34 години, която е родила поне едно дете. Изискването за мъжете е да имат навършено пълнолетие.

 Цената за един инвитро опит с донорски материал е около 7000 лева, които обаче понякога се оказват недостатъчни. Причината е, че при някои двойки се налагат по няколко опита, за да има бременност. Основната причина за неуспеха често се оказва твърде дългото изчакване.

 Данните от миналогодишно проучване на MBMD с помощта на фондациите „Искам бебе” и Сдружение „Зачатие” сочат, че у нас двойките с репродуктивни проблеми са общо 145 000. „И това са хората, които са съобщили, че имат проблеми. В по-малките населени места това е още голяма стигма. Стават на 40 години и тогава се сещат да потърсят помощ, но биологичният часовник тиктака и вече не е това, което, когато си бил на 30 години”, допълни Радина Велчева – председател на фондация „Искам бебе”. Другата причина за тревожната статистика е липсата на профилактика. 

Така например напоследък се оказва, че млади жени на около 30-35 години се нуждаят от донорска яйцеклетка.  

„По много необясними причини. Апелът ми към всички е превенцията. Няма как да си станал на 25 години и още да не си правил цитонамазка. Няма как да си на 35 години и да не си си проверявал гърдите. Първичната профилактика е много важна”, заяви Велчева. Тя уточни, че около 40% са успешните инвитро процедури у нас с донорска яйцеклетка. Според информация от Фонда за асистирана репродукция от 2009 г. до момента над 27 000 са жените, които са си подали документи и около 20 000 от тях са получили финансиране. Над 4000 са бебетата, които са се родили след успешни инвитро процедури.