Световната банка предлага в елитните гимназии да се влиза след ІХ клас

Новините

15-11-2014, 08:25

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Скоро ГЕРБ внася в парламента проекта за училищен закон

Кандидатстването на учениците след VII клас да се отложи за по-горните класове. Причината е, че ранното насочване на децата в различните видове училища засилва неравенството в образователните им резултати. Последствията от това разделяне са, че учениците от езиковите и математическите гимназии са основно от семейства с по-високи доходи и социален статус и общуват със свои също толкова привилегировани връстници. Това са част от препоръките в доклада на Световната банка "Как България може да подобри образователната си система?", който бе представен вчера. 

Експертите от СБ припомнят, че много повече от половината от 15-годишните учат в по-зле представящи се професионални и общообразователни училища. Разделянето на младежите в профилирани, общообразователни и професионални училища става още на 13 г. след национален изпит за прием след VII клас, докато в другите държави това става по-късно - обикновено когато навършат 16 г., констатират анализаторите на банката. Идеята не бива да се приема като предложение за закриване на елитните гимназии, уточняват от СБ. Бившият просветен министър в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова също предлагаше промяна във вече обсъжданата структура. Вместо в VII клас, както е записано в проекта на нов училищен закон на ГЕРБ, тя имаше идея основното образование да се завършва след IX клас или поне след VIII клас, както е в момента. 

"Важна е промяната в учебното съдържание, какво учат децата и какво искаме от тях на края на образователния етап", коментира кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Дали изпитите да са след VII или IX клас е въпрос на дискусия, смята тя. "Ако една реформа не се възприеме от обществото, тя няма да е положителна", заяви депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър в МОН Милена Дамянова. Тя съобщи, че проектът на ГЕРБ за закон за училищното образование ще бъде внесен в парламента в най-скоро време.