Радан Кънев: Необходима е лустрация на агентите на ДС

Новините

15-11-2014, 07:57

Снимка:

БТА

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Реформите в силовите структури трябва да минават през силен елемент на отстраняване на бивши агенти

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заговори за лустрация на служителите от бившата Държавна сигурност (ДС). В парламента той обяви, че реформите в правосъдната система, ДАНС и МВР минават през законово ограничение в тях да работят бивши агенти. Поводът бе, че Стефан Бенчев - вещото лице, от което бяха откраднати двата тефтера на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, е щатен служител на управление VI на ДС.

Според Кънев само със сериозни реформи в силовите структури, които минават през силен елемент на отстраняване на бивши агенти, злоупотребите с власт няма да бъдат разкрити.

Една от точките в предизборната програма на Реформаторския блок предвиждаше лустрация и отстраняване от изпълнителната власт на всички лица, свързани с тайните служби на комунистическия режим. След преговорите за състава на правителството не стана ясно такъв въпрос да е бил обсъждан, както и да е записван в програмните документи на кабинета „Борисов 2". „Труд" потърси ГЕРБ за коментар, но няколко депутати от управляващата партия обявиха, че не са чули думите на Кънев.

В парламента вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че Бенчев не е сигнализирал в МВР за изчезването на тефтерите. Самият той е разбрал за липсата на тези веществени доказателства от „една медийна публикация" в понеделник вечерта. Тогава „Труд" първи съобщи за изчезването на тефтерите, в които имаше инициали Б.Б., Ц.Ц. и И.Ф.

Вучков представи пред депутатите хронология на събитията, събрана в справка на полицията. „От нея разбирам, че МВР изобщо не е било информирано, че става дума за тефтерите на Златанов", заяви Вучков. Той на няколко пъти обясни, че към настоящия момент досъдебното производство по случая се намира в Софийска градска прокуратура.