Кой проект взе наградата на публиката за "Визия за Варна"

16 екипа с 26 проекта участваха в конкурса, организиран от Община Варна, Съюза на архитектите, Камарата на архитектите и Варна Дизайн Форум

Ясни са победителите в конкурса "Визия за Варна", който се проведе във Фейсбук. Целта беше варненци - независимо от тяхната професия и образование, да предложат свежи идеи за оформлението и визията на характерни градски пространства, сгради, елементи на градския дизайн за площадното пространство на четири ключови места във Варна – пред сградата на община Варна, пред пл. "Екзарх Йосиф" (Шишковата градинка), пред Кукления театър и по ул. "Преслав".

Организатори на конкурса, в който участваха 16 екипа с общо 26 проекта, са Община Варна, Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Варна Дизайн Форум.

"Журито отбеляза задоволството си от активността на гражданите на Варна и счита, че този формат на включване с идеи за усъвършенстване на пространствата на Варна е добро начало и за бъдещи подобни конкурси", се казва в официалния протокол за резултатите от конкурса. "Давайки си сметка за неравностойното графично представяне, породено от факта на представени идеи и от отдалечени от проектната сфера участници, журито избра за основен критерий наличието на ярка, смислена и четлива идея за всяко от четирите пространства", се съобщава още в решението.

В крайна сметка петчленното жури с председател проф. арх. Росица Никифорова и състав арх. Виктор Бузев, главен архитект на Община Варна, арх. Димитър Стефанов, председател на САБ – Варна, арх. Георги Минчев, председател на КАБ – Варна и проф. Владимир Иванов, председател на ВДФ, определи следните победители:

За площадното пространство към Община Варна:

1. Първа награда - 800 лева и диплом, получава Людмила Господинова

Нейната идея е камъните от Грамадата да се съберат в метална конструкция под формата на сърце, което да се допълва с времето. 


2. Втора награда - диплом за участие, получава арх. Явор Панев

Той пък предложи камъните от грамадата да се трансформират в "Калдъръм на протеста" върху естествено оформилата се през градинките пешеходна пътека между Общината и Археологическия музей до светофара на "Мария-Луиза" и "Антим I".


3. Трета награда - диплом за участие, е за арх. Светослав Радев.

За пространството на пл. "Екзарх Йосиф" (Шишковата градинка):

1. Първа награда - 800 лева и диплом, е за проекта на колектива - арх. Жулиан Начев, Калоян Димов и Християн Облаков


2. Награда на Община Варна - 300 лева и диплом, получават арх. Сияна Бонева и Симеон Георгиев


3. Награда на САБ-Варна (Съюза на архитектите) - 300 лева и диплом, получава петокурсничката от ВСУ - Виктория Иванова.


4. Наградата на публиката (чрез лайкове на проекта в страницата на конкурса във фейсбук) - 300 лева и диплом, отива при арх. Малина Добрева. Нейният проект събра 584 харесвания.


5. Втора награда - диплом за участие, е присъдена на Ирина Русанова и Михаела Петрова


6. Трета награда - диплом за участие, е за проекта на Моника Димитрова и Петя Крумова.

За пространството пред Кукления театър

На първо място с парична награда 800 лева е отличен проектът на Николай Савов, Владимир Попов и Александър Иванов.

Награда на КАБ–Варна и 300 лева получава Инна Колева.


Втора награда - диплом, е за Георги Карамихайлов.

За пространството по ул. "Преслав" няма отличен проекти. Предложенията за него бяха най-малко - 3, но сред тях беше един от най-смелите - кула с въртяща се панорамна зала-асансьор. Проектът на арх. Сияна Бонева и Симеон Георгиев събра почти 400 лайка във Фейсбук.

Протоколът от решението на журито