Коледни заговезни, от събота – пост

Новините

14-11-2014, 08:08

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично на 21 ноември и от Игнажден на 20 декември до Богоявление на 6 януари

На 14 ноември са Коледните заговезни - последният ден, в който може да се яде блажно преди 40-дневния Рождественски пост (Коледни пости. Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца кашкавал. Олио и вино може да се употребява без сряда и петък.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Венчавките се забраняват до Въведение Богородично на 21 ноември и от Игнажден на 20 декември до Богоявление (Йордановде) на 6 януари. По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио, за предпочитане зехтин. През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Храни, които бихте могли да консумирате по време на пост са хляб, плодове, зеленчуци, млечни продукти на растителна основа. Разрешени са и соеви продукти - соево мляко, тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели. Паста и макарони също са разрешени стига да не съдържат яйца.

Гъбите са особено ценни по време на пост. Те не само имат полезни хранителни качества, а и успешно могат да заместят месото. Съдържат много протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални соли. В гъбите има ензими и витамин С, както и соли на калий, магнезий, желязо, фосфор. Интересен факт още е, че по съдържанието си на фосфор гъбите се нареждат редом до рибните продукти. По време на пост са позволени още олио и зехтин, но отново само в разрешените дни. Ориз и всички останали зърнени продукти, като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други, могат да консумирате през целия пост. Ядки, локум, халва, мед и всякакъв вид сладка също са позволени.