Германия e най-харесваната държава в света

Новините

14-11-2014, 07:46

Снимка:

© Pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

ФРГ измести САЩ, които в последните 5 години бяха лидер в годишния Индекс на националните марки

Германия е най-харесваната държава в света за 2014 г. според годишния Индекс на националните марки, изготвен от Anholt-GfK и цитиран от световните медии. Индексът измерва как хората по света възприемат чуждите държави. За целите на допитването, извършено през лятото в 20 държави, са направени 20 125 интервюта. Анкетираните трябвало да отговорят на въпроси за 50 водещи нации, разпределени в шест категории: износ, правителство, култура, хора, туризъм, имиграция/инвестиции.

Германия измества от първото място в Индекса на националните марки САЩ, които в продължение на пет години държаха лидерската позиция. За изкачването на страната до водещата позиция допринасят много фактори, сред които значимо място заемат спортните успехи през 2014 г., особено спечелването на Световната купа по футбол в Бразилия в средата на юли т.г. Германия е най-добрата страна в света и заради водещата си роля в европейската политика, силния икономически растеж и значителното си участие в международната политика. Според данните страната има честно и компетентно управление, освен това постига най-високо одобрение на въпроси, свързани с инвестиционния климат и социално равенство.

САЩ отчитат нисък резултат на въпросите, свързани с "глобален мир и сигурност", което им отрежда втората позиция в Индекса на националните марки.

Русия отбелязва сериозен спад в глобалната си репутация заради ситуацията в Украйна, сочи Индексът на националните марки, изготвен от Anholt-GfK. Страната е отстъпила с три места и сега заема 25-а позиция, като е изместена от Аржентина, Китай и Сингапур.

В Индекса на националните марки Германия изпреварва САЩ, които се нареждат на второ място, следвани от Великобритания и Франция, заемаща четвърта позиция. В Топ 5 влиза и Канада. В челната десятка на Индекса на националните марки място намират също Япония, Италия, Швейцария, Австралия и Швеция. България не е в класацията.