Плевнелиев казва "визия" и "приоритет" във всяко второ изречение, езикът на Миков е дървен

Животът

14-11-2014, 07:17

Снимка:

"24 часа"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Брюкселският новоговор, съчетан с българската разговорна небрежност, не дава възможност да разберем човека

Какви обиди си разменят политиците, кои са най-колоритните герои във втората част на книгата с езиковите портрети на политиците разказва в интервю за "24 часа" Владислав Миланов, създател на Центъра за анализ на политическата и журналистическата реч.

В първия парламентарен ден словото не беше силата на политиците, казва той. Росен Плевнелиев за пореден път говори изключително безинтересно. Речта му, вероятно написана от други, не беше произнесена със силата, която очаквахме от държавния глава. Имаше акцент върху почти всяка втора дума, конструкциите бяха накъсани. Във всяко второ изречение в речта на Плевнелиев не спираме да слушаме "визия" и "приоритети".

Другият пример е Михаил Миков. Словото му приличаше на слово на пленум - безизразно, сковано, това, което се нарича дървен език. Новият политически език ще бъде много сложно преплитане от този сух дървен език, който е заменен от т.нар. брюкселски говор, от канцеларското клише на европейските депутати. Получава се интересен хаотичен сбор, защото брюкселският новоговор, съчетан с българската разговорна небрежност, не дава възможност да разберем човека, казва още Миланов.