Котки масово умират от чума във Варна

Животът

13-11-2014, 14:21

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Вирусът атакува клетките на лигавицата от храносмилателния тракт

Бездомни котки, прибрана в приемни домове на Animal Hope Bulgaria - Varna, масово умират от Панлевкопения, известна още като Котешка чума. От организацията алармират, че това се случва и при ваксинирани животни. В профила им във Фейсбук е публикувано специално съобщение, а от коментарите става ясно, че за седмица от тази чума са починали и няколко домашни котки.

Панлевкопения се причинява от порвовирус близък в антигенно отношение с вируса причиняващ парвовирусната инфекция при кучетата. Източник на инфекцията са болни и преболедували животни, които продължават да бъдат вирусоносители. Заразяването е алиментарно при поглъщане на изпражнения и секрети отделени от болни котки. Вирусът атакува клетките на лигавицата от храносмилателния тракт.

Инкубационният период е между 3 до 12 дена. Признаците са съпроводени с треска, респираторни признаци и диария, която често е примесена с кръв. Загубата на кръв води до анемия, отслабване на организма, омърлушеност и липса на апетит, повръщане. Засяга се сърдечната дейност, организмът бързо губи течности. Смъртността е висока — до 90 %.