Цачева с емисари при кметовете

Новините

12-11-2014, 08:20

Снимка:

Монитор

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Кани местната власт да предлага промени, стяга звено за оценка на законите

Новият парламентарен шеф Цецка Цачева ще праща свои емисари в отделни райони на страната, които да бъдат връзката с местните власти и проблемите там. Плановете си тя обяви вчера по време на национална конференция за перспективите пред общините.

“Експерти от НС ще бъдат на разположение на вас, кметовете, в различни избирателни райони по горещи теми от дневния ред на отделна община. Обещавам това и ще стоя зад думите си”, зарече се Цачева пред градоначалниците. И отсече, че сама ще бъде гарант за това, че местната власт ще получава съдействие от НС.

Освен това в парламентарната администрация ще има и служител, който изрично ще следи проблемите пред местното самоуправление, уточни  шефът на новото НС. Веднъж на всеки два месеца пък ще се провеждат срещи и форуми с кметовете, които да водят и до законодателни инициативи. Цачева дори прикани градоначалниците да подготвят свои идеи за по-добро функциониране на общините и да ги предлагат на централните власти. “Отворени сме за ваши инициативи в това число и за промяна в действащи в момента закони”, заяви шефката на НС. Тя припомни, че в програмата на правителството са заложени мерки за финансова децентрализация на местната власт. “Имаме волята и амбицията да бъдат въведени механизми за провеждане на собствена икономическа политика на общините. Не става въпрос за нови данъци, или вдигане на ставките, а за инструменти, които общините могат да използват когато решат”, уточни Цачева. Както “Монитор” писа, още в предизборната си програма ГЕРБ записа опция за гъвкавост на плоския данък от 10%, към който по решение на местната власт да може да се добавят до 2%.

“Кметовете сте хора делови, с вас винаги сме се разбирали с малко думи, защото резултатите от работата ви говорят най-добре”, обърна се Цачева към градоначалниците. Тя посочи, че тяхната дейност е най-близо до гражданите и затова и познават най-добре проблемите на хората.

Председателят на 43-тото НС обеща от своя страна, че законодателният процес през новия мандат ще бъде с акцент към общините и техните проблеми, като всеки нормативен акт ще се подлага на оценка за това какъв ефект ще има върху местните власти. “Предвиждам и ново структурно звено в администрацията на парламента, което да се занимава с оценка на въздействието на новоприетите нормативни актове върху обществените отношения, които те регулират”, разкри намеренията си Цачева за работата на новото НС.