39 български общини делят 1,7 млрд. лв. през новия програмен период

Парите

11-11-2014, 17:57

Снимка:

EU

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Парите ще отидат директно за вече готови проекти за градска среда, градски транспорт, образователна среда и инфраструктура

На базата на научените уроци трябва да реализираме европейските инвестиции в българските общини. Добра възможност за това дава Оперативна програма "Региони в растеж" през новия програмен период. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на конференция "Перспективи за растеж на българските общини".

"Пред нас е най-голямото предизвикателство – да започнем реализацията на новата оперативна програма във възможно най-кратки срокове, за което ще положим всички необходими усилия в преговорите с Европейската комисия", заяви министърът. По думите й основният финансов източник на местната власт са еврофондовете, а общият бюджет на програмата "Региони в растеж" – от 3 млрд.лв., ще даде възможност за облагородяване на градовете, както и за инвестиции в образователната, спортната, пътната и други инфраструктури.

Основен фокус на програмата са инвестиции в развитието на 39 общини, които получават по-голямата част от средствата - почти милиард и 700 млн.лв. Те ще отидат директно за вече готови проекти за градска среда, градски транспорт, образователна среда, различни видове инфраструктура, стана ясно още от думите на регионалния министър.

Във втората приоритетна ос са предвидени инвестиции за периферните и най-слабо развитите региони. За тях са предназначени около 400 млн.лв. Със средствата ще бъдат подкрепени най-спешните и неотложни инфраструктурни мерки. "Целта е да се спре миграцията към по-големите градове и да се намали обезлюдяването в тези региони", обясни още Павлова.

Министър Лиляна Павлова изрази надежда преговорите с Европейската комисия за одобрението на новата оперативна програма да завършат още през ноември тази година. "Ще положим всички усилия и ще направим необходимото от януари следващата година да започнем да отваряме програми и възможности за кандидатстване", беше категорична тя.

Другото усилие на нейния екип е да бъдат отблокирани средствата по Оперативна програма "Регионално развитие", за което се предприемат всички необходими мерки, стана ясно още на форума. "Финансовите корекции по някои проекти са неизбежни, но нашата цел е да намалим техния обем, за да могат общините да се разплатят с бизнеса и да завършат проектите си", заключи министър Павлова.

През последните години в областта на строителството вложените европейски средства надвишат тройно националните инвестиции, показва статистиката. От всички договори за строителство, сключени от общините през последните 3 години, на стойност 5,7 млрд. лв., близо две трети са финансирани от фондовете на ЕС.