Спортният министър: Варна заслужава да бъде Европейска младежка столица

Това е градът, който отделя най-много средства за младежки дейности в България

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев официално подкрепи кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2017 г. 

„Щастлив съм, че градът е финалист за „титлата”. Той напълно отговаря на всички критерии за една модерна европейска младежка столица. Варна отдавна е утвърдила позициите си като средище на младежката политика и заема водещо място в реализирането на множество инициативи за младите хора“, се казва в писмото на министър Кралев до кмета на Варна Иван Портних.

Съперници на морската столица в последния етап на конкурса са градовете Кашкайш (Португалия), Галуей (Ирландия), Ню Касъл (Великобритания) и Перуджа (Италия). Победителят ще стане ясен на 19 ноември. Преди това - на 12 ноември, кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017 ще бъде представена в Европейския парламент от кмета Иван Портних.

"В днешния динамичен свят е важно да подкрепяме реализирането на иновационните идеи. А младите хора носят заряда на новаторското мислене и позитивното отношение към света.

Похвално е, че морската ни столица предоставя възможности и създава условия за изява на многопосочните младежки таланти, подпомагайки реализирането на способностите им и личностно израстване. Показателен е фактът, че Варна отделя най-много средства за младежки дейности от всички градове в България.

Вашата кандидатура е национална кауза, чрез която страната ни ще сподели с Европа младежката си енергия като представи своите културни и исторически ценности и решенията, които предлага за проблемите на младите хора.

Продължавайте да насърчавате младежите да бъдат активни, отговорни и ангажирани към обществените процеси. Да подчертават своя естествен стремеж към по-добро бъдеще и намерението си да бъдат пълноценни личности и граждани не само на Европа, но и на света.

Сигурен съм, че със съвместени усилия ще продължим да подобряваме спортната инфраструктура, насърчавайки младежите да спортуват! Пожелавам Ви успех и кураж в осъществяването на Вашите идеи. Нека Варна, най-младият град в България, бъде избран за младежка столица на Европа, защото го заслужава! На добър час!", се казва още в писмото.