"Булгаргаз" поиска увеличение на цената на газа с 2%

Парите

11-11-2014, 12:14

Снимка:

Pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

ДКЕВР решава след като получи от компанията през декември окончателните изчисления

"Булгаргаз" предложи цена на природния газ за първото тримесечие на 2015 година в рамките на 615,92 лева за хиляда куб. метра без акцизи и ДДС, съобщава Investor.bg. Това представлява увеличение от 2,07% спрямо сега действащата цена за последното тримесечие на 2014 година (603,44 лева за хиляда куб. метра).

При изготвянето на прогнозната цена от дружеството са отчели тенденцията в съотношението лев/долар и цените на алтернативните на природния газ горива на международните пазари, се казва още в съобщението на "Булгаргаз". Окончателните изчисления компанията ще представи в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в началото на декември.

Припомняме, че за последното тримесечие от "Булгаргаз" поискаха увеличение на цената с 1,56%. От енергийния регулатор обаче се съгласиха на увеличение с минималните 0,29 на сто.

Едно от основанията на газовото дружество за увеличение на цената за последните три месеца на годината беше ограниченият местен добив. Тенденцията се задържа и досега, показа и последната справка на Националния статистически институт задобива и доставките на енергийни ресурси през август. По данни на статистиката от находищата в страната са добити едва 12 млн. куб. метра газ, при около 20-25 млн. куб. метра нормален добив.