Реколтата от грозде е съсипана

Животът

11-11-2014, 09:58

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Цената на виненото грозде тази година се повиши три пъти

Градушки и болести съсипаха реколтата от грозде в цялата страна, пише БТА. В някои райони, като Родопската яка край Пловдив добивът е с между 70 и 85% по-малко от миналата година. "Набраните количества винено грозде са с около 30-40% по-малко в сравнение с 2013 г. Все още има масиви, които се дообират, така че засега точни числа не могат да бъдат обявени, но спадът ще е от този порядък.

Освен че е по-малко като количество, като цяло има и проблем с качеството на гроздето", коментира пред агенцията председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев.

По думите му основна причина за слабата гроздоберна кампания е неблагоприятното стечение на лоши климатични условия – градушки, дъждове, наводнения, ниски температури, малко слънчеви дни. "Това е общата картина за цялата територия на страната. Ситуацията е различна в различните части на България и особено в някои микрорайони, както и по отношение на определени сортове", допълва Радев.

Прогнозата за слаба реколта беше направена още преди да започне гроздоберът, а цената на виненото грозде тази година се повиши три пъти.