Сесия 36: Гласуват новите глоби за паркиране по тротоари и градинки (репортаж он лайн)

Мисия Варна

11-11-2014, 09:35

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общинските дружества плащат

36-тото заседание на Общинския съвет се провежда днес във Варна. Сред най-интересните точки в дневния ред е предложението на кмета Иван Портних за по-високи глоби за паркиране по тротоарите и в зелени площи

Съветниците ще гласуват и старта на процедурата по отварянето на Пристанище Варна за граждани, като подкрепят предложението част от Варна-Изток да се отдаде за безвъзмездно ползване на общината. Местният парламент ще гласува и предложение Министерството на културата да отдаде за безвъзмездно управление за срок от 10 години Аладжа манастир, малките и големи Римски терми, Епископската базилика на Одесос, Неолитния некропол и манастира в местността Караач теке.

10:00 Общинските съветници приеха дневния ред на днешното заседание. Към предварително подготвените точки беше добавено и обсъждане на проблема със строежа, който заплашва да унищожи детска площадка пред блок 14 на ул. "Студентска". Представители на живеещите в блока са в залата в момента. 

10:15 Съветниците задават въпроси към кмета. Иван Портних не е в залата тъй като е ангажиран с представянето на Варна и кандидатурата й за Европейска младежка столица през 2017 г. в Брюксел.

Николай Джагаров от БСП отново поиска отговор на въпросите си за това кога ще бъде построена нова сграда на Градската библиотека и кога ще бъде довършен (?) Аспарухов мост. Той настоя да бъдат намерени средства и за ремонт на читалището в Галата, което било заплашено да остане без покрив. 

Костадин Костадинов (движение "Възраждане") пък заплаши с протести ("било на улицата, било в залата"), ако не получи отговор на въпросите си, сред които - какво прави общината за състоянието на Паметника на граничаря в Морската градина, който е в лошо състояние, а скатът под него в Морската градина се свлича. Той сезира администрацията и за незаконно строителство във вилните зони край града.

Марина Карапетян (ГЕРБ-"Баста"-независим) поиска оставката на ръководителя на проекта на "Интегриран градски транспорт" Биляна Якова. Причината за това е, че въпросната госпожа не е дошла да направи отчет на свършеното по проекта пред общинските съветници.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев отговаря на съветниците от името на кмета. Той увери Николай Джагаров, че са изготвени писмени отговори на въпросите му. На г-жа Карапетян той заяви, че има писмено входиран отчет (на 29 септември) за напредъка на проекта до комисията по транспорт на Общинския съвет. "Много сериозен е натискът към проекта за Интегриран градски транспорт. Но той се движи ритмично, няма изоставане и той ще бъде приключен в срок. Въпреки всички упреци и внушения в залата на Общинския съвет колко е сложно и как нещата са пред провал. Новите автобуси са тук, новите тролейбуси са тук, гражданите се возят в тях. И, ако си мислим, че с подобни атаки помагаме, мисля, че целта им е повече да пречим", каза той. 

"Състоянието на улиците в "Св. Никола" е трагично. Там безразборно са издавани разрешителни за строеж, няма улици, а няма и място за тях. Процедурата по отчуждаване на терени и дори събаряне на постройки, които пречат на уличната регулация, отнема много време", отговори Пейчев на Костадин Костадинов. Подобен бе отговорът е и към Огнян Къчев от БСП, който попита защо хората, живеещи във вилните зони плащат данъци, а нямат улици и сметопочистване. "Бях на ул. "Невен", например, там няма улица на практика, как да мине кола за сметопочистване?", каза Пейчев. От думите му стана ясно, че там трябва да бъде съборена сграда, за да се осигури преминаването на автомобили. Колкото до районирането за местните данъци и такси той припомни, че то е прието от Общинския съвет през 2012 г.  и не е променяно оттогава. 

11:00 Съветниците гласуваха промяна в таксите за репатриране на неправилно паркирани автомобили. Ако колата ви бъде вдигната от "паяк" в центъра или в кв. "Аспарухово", ще трябва да платите 45 лева. При нарушение в кв. "Чайка", "Левски", "Младост", "Трошево", "Победа", "Изгрев", "Галата" и кв. "Св. Иван Рилски" таксата е 50 лева, а за "Владиславово", "Виница", "Бриз" и всички селищни образувания - 55 лева. Репатрирането на излезли от употреба автомобили ще струва съответно 22, 25 и 27 лева за различните зони. Досега наказателна такса за паяка беше 30 лв. без оглед на района, от който е вдигната колата. Сумата е утвърдена от Общинския съвет през 2008 г. 

11:15 Улици в ж.к. „Изгрев” и селищните образувания „Добрева чешма” и „Перчемлията” получиха имена по предложение на кмета на район „Приморски”. 
Местните депутати отпуснаха 35 000 лв. за 22 читалища във Варна за книги и сценични облекла.

11:30 Съветниците дълго дебатираха дали общината да плаща наем за жилището на специалист от София, който в момента оглавява лаборатория в Университетската болница "Св. Марина".  Предложението е на комисията по финанси. На него се противопостави председателката на здравната комисия, която е бивш шеф на другата голяма болница - "Св. Анна", проф. Лидия Петкова. Тя заяви, че има далеч по-важни неща в общинското здравеопазване, които трябва да бъдат финансирани от наемите за жилищата на лекари. В дебата се включиха съветници от почти всички групи. 

11:45 Съветниците дебатират дивидентите, които дължат общинските дружества към местната хазна. Предложението е: фирма "Пазари" - печалба 674 000 лева, дивидент - 514 900 лева, "Обреди" - печалба 544 000 лева, дивидент - 339 200. Или общо 854 100 приход за общинския бюджет. Сега отново върви обсъждане на вечната тема: какъв трябва да е процентът на дивидента и дали по-голяма част от сумата трябва да остава в дружествата за инвестиции. Предлаганият дивидент от страна на финансовата комисия е 75%. Съветници от БСП продължават да настояват той да е 55%. Само три от всички общински дружества  са на печалба за миналата година. „Ученическо и столово хранене”, което е и с най-малка печалба – 69 000 лева, вече 52 700 лева от тях в бюджета. Таня Парушева от "Нашият град" предложи дори по-голяма част от печалбата да влиза в общинския бюджет, а когато дружествата представят инвестиционна програма, те да получават от общината финансиране за проектите си. Съветничката изказа възмущението си от това, че управителят на "Обреди" не е защитил такава програма и дори поиска оставката му. В крайна сметка беше приет размер на дивидента, предложен от администрацията. 

12:00 Одобрение получиха новите 6 щатни бройки за дирекцията "Местни данъци и такси". 

12:20 В точката за транспорт съветниците приеха минимални цени за таксиметровите услуги 60 стотинки за дневна тарифа и 80 ст. за нощна. "Това са минимални цени, които утвърждаваме, не е казано, че колите ще возят на толкова", уточни председателят на съвета Иван Луков. 

12:40 Съветниците излязоха в обедна почивка. 

По-късно днес и в продължението на сесията утре съветниците ще гласуват и присъждане на Годишните поименни награди за изявени студенти  от варненски висши учебни заведения. 

На днешната сесия ще бъде увеличен съставът на дирекция "Местно данъци и такси" с 6 щатни бройки с цел оптимизация на работата й. В дневния ред е включена и точка за определяне на дивидентите на общинските дружества, които ще внасят в общинската хазна. 

На сесията ще бъдат одобрени и имената на 148 улици във Варна, а последната сесия е предвидена дискусия с граждани. 36-тото заседание ще продължи два дни.