Радан Кънев се захваща с варненските свлачища

Новините

10-11-2014, 15:25

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

"Южен поток"- само при спазени евроизисквания, гарантиран икономически ефект и тръбата вън от Варна

БСП и ДПС трайно да бъдат извадени от изпълнителната власт и да бъдат поставени в опозиция, е цел на Реформаторският блок, като част от управляващата коалиция. Това заяви днес съпредседателят на ПГ на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев на първата си пресконференция като народен представител от Варна. "Това не е нито политически реваншизъм, нито връщане на конфронтацията в българския политически живот. Ние категорично сме на мнение, че българският политически живот трябва да върви по линията на диалога и консенсуса оттук нататък.", уточни той и добави, че първото обещание на реформаторите- мнозинство без предишните управляващи е факт. Създадено беше силно правителство с ясен десен центристки профил и достатъчно стабилно широко парламентарно мнозинство, формирано от политически партии, които бяха в опозиция /парламентарна или извънпарламентарна/ през предишното управление.

Постигнато е съгласие около всички основни точки за правосъдната реформа и отттук нататък министерството на правосъдието, което е определено като ресор на РБ с министър (досегашния служебен министър) на правосъдието ще има законодателната инициатива за ускорено въвеждане на първите стъпки от съдебната реформа и последователно следване на цялостната седемгодишна стратегия за съдебна реформа, която в по-късните си фази включва и конституционна промяна, каза Кънев. С необходимостта от събиране на конституционно мнозинство и обещанията към варненци той да бъда в парламента и да защитава мерките за правосъдната реформа лидерът на ДСБ обоснова решението си да не участва в изпълнителната власт.

Кънев обеща лично да се противопостави на всякакви процеси за назначаване на партийни кадри на блока в администрацията. РБ са дали доверие за реформата в тази сфера на вицепремиера Румяна Бъчварова и залага на конкурсното начало. Двама министри - в образованието и здравеопазването - проф. Танев и д-р Петър Москов са с много ясна визия за реформи и за тези реформи ще се търси достатъчна парламентарна подкрепа , вкл. и за осигурявнане на средства за тях в бюджета за следващата година.

"Партиите от Блока винаги са били гаранциите за запазване и засилване на прозападната ориентация, за по-силна интеграция в ЕС и НАТО и за ролята на реален ефективен член на тези организации – практика, която през последните години беше изгубена и беше станала формална и без същинско съдържание. С присъствието на г-жа Кунева като вицепремиер, отговарящ за външнополитическите въпроси, Даниел Митов като външен министър и Николай Ненчев като министър на отбраната надявам се ще бъдем в състояние да гарантираме тази тенденция в българската политика", каза Радан Кънев.

След първата си бърза обиколка на района още през идващите седмици той ще повдигне най-наболелите въпроси пред тях, свързани с плана за земеразделяне на Община Дългопол, както и с недостига на училищни автобуси, който създава проблем при изграждането на средищните училища в общината. Той поема и ангажимент за ускорено решаване на свлачищните процеси в северната част на Община Варна. Кънев ще открие приема във Варна и други общини в областта и ще посещава района си всяка седмица.

Кънев обеща действия и по болния за Варна проблем с мястото, определено за влизане на тръбата в България по проекта "Южен поток". Ще бъдат направени допълнителни сондажи дали то не може да бъде променено. Ввреме за проучване има, тъй като и без друго предстои дълъг период, в който проектът бъде съобразен с европейското право, посочи той. "Южен поток" може да се развива само при стриктно отговаряне на европейските изисквания и доказана икономическа ефективност. Общото мнение е, че по досегашните договорки този проект не е икономически ефективен", каза лидерът на ДСБ.

Непроменнеа е позицията на ДСБ и на нейния лидер за влиянието на газопровода върху морската столица. "Остава си нашето мнение, че минаването на тръбата по южните граници на община Варна е изключително проблемно за развитието на града. Варна няма друга посока за развитие освен южната. Разполагането на компресорна станция и тръбопровод по южната граница на общината всъщност поставя това развитие под много голяма въпрос, да не кажа, че направо го затваря и оставя градът в днешните му граници", изтъкна варненският депутат. Според него, въпреки направените замервания, остава и проблемът с шумовото замърсяване за живеещите наблизо.