Кон-Тики в музея

Животът

10-11-2014, 12:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кон Тики

Двамата легендарни мореплаватели Тур Хейердал и Ален Бомбар са посещавали България

През октомври 2014 година, в календара на световната морска история се отбелязват два юбилея
- 100 години от рождението на норвежкия изследовател Тур Хейердал, осъществил легендарните плавания със сала "Кон-Тики" и с тръстиковите кораби "Ра" и "Тигрис".
- 90 години от рождението на френския лекар Ален Бомбар, пресякъл сам Атлантическия океан в надувна лодка без запаси от вода и храна.

Книгите, описващи техните приключенията са вдъхновили много хора по света да осъществят своите детски мечти за пътешествия и плавания. Двамата смели моряци са посещавали България.

Кои са българските последователи на Тур Хейердал и Ален Бомбар? Кога е извършено първото плаване с експериментална цел на сал, построен в България? Как може да бъде използван бракуван изтребител Миг-17 за морско пътешествие? Как се прави разходка с гумена лодка от Балтийско до Черно море? Може ли да се стигне от София до Бургас по вода?

Това са само част от въпросите, които Теодор Роков - уредник във Варненския археологически музей ще представи пред варненската публика. Публичната беседа ще се проведе в залата на Учебния музей на 12 ноември (сряда) в 11:00 и 17:00 ч. и на 15 ноември (събота) в 11:00 ч.