Григор Димитров подкрепи Варна за Европейска младежка столица

Във Фейсбук тенисистът обяви за фаворит единственият български град в надпреварата

"Варна е моят фаворит за Европейска младежка столица през 2017 година!" Това написа в профила си във Фейсбук преди малко тенисистът Григор Димитров

Варна е единственият български град сред кандидатите. Освен това тя е сред финалистите в надпреварата заедно с  Кашкайш (Португалия), Галуей (Ирландия), Ню Касъл (Великобритания) и Перуджа (Италия). Победителят ще стане ясен на 19 ноември. Преди това - на 12 ноември, кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017 ще бъде представена в Европейския парламент от кмета Иван Портних и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. В Брюксел те организират кръгла маса, която да постави акцент върху социалните иновации и предприемачеството в контекста на младите хора в Европа и тяхното активно включване в гражданския и политически живот. В последните години все повече общини от различни държави-членки припознават този инструмент като начин, чрез който гражданите да се включат в управлението.

По време на кръглата маса ще бъде показан и кратък филм за Европейското младежко събитие 2014, който ще представи включването на младите в управлението. В предвидените три панела, участие  ще вземат гост-лектори - представители на различни неправителствени организации и евродепутати от целия политически спектър в Европейския парламент, изразили вече своята подкрепа за кандидатурата на Варна.

Европейска младежка столица е титла, която се присъжда за период от една година, през която на града победител се дава възможността да представи своя младежки ориентиран културен, социален, политически и икономически живот. Инициативата за ЕМС насърчава нови идеи и иновативни проекти, свързани с активното участие на младите хора в обществения живот и има за цел да представи модели за бъдещо развитие на младежки политики в европейските общини.