Архангеловден е!

Животът

08-11-2014, 08:08

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Всеки човек има ангел-пазител, който се застъпва за него пред Бога

Днешният ден- 8 ноември е определен от църквата за празник на безплътните небесните сили и борец против духовете на тъмнината св. Архистратиг (главнокомандващ) Архангел Михаил.  Ангелите са тези, които са най-близо до хората, които ги напътстват и учат на добродетели, смята се, че всеки човек има ангел-пазител, който се застъпва за него пред Бога. Известни са седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господ.
Архангел Михаил  е първият. Името му означава "кой е като Бог" - предводител на небесните сили и борец срещу злото - представя божието слово. Изобразява се с копие в ръка, тъпчещ дявола.

В българските вярвания Свети Рангел (преиначен на Архангел Михаил) олицетворява смъртта. Народният фолклор го представя като красив, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек. Според вярванията, след като извади душата, светията, наричан още и Душевадника, отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Св.Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и после я изпращали в Райската градина или във вечните мъки на Ада.
Почитането на светеца-покровител е един вид надхитряване на съдбата, защото закрилник на празника (живота) става смъртта в лицето на Архангел Михаил. Вярва се, че почитането на покровителя на мъртвите ще осигури здраве и добър живот на живите, че ще му е по-леко на човек, когато дойде неговия ред да го навести.
Празникът е един от най-големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушниц,  която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.
На Рангелов ден се правят се общи трапези. В чест на светеца - покровител на мъртвите, се коли курбан - обикновено мъжко животно - овен или шиле. Жените приготвят обреден хляб.

Празнуват: Ангел, Ангелина, Анжел, Анжела, Лина, Геле, Гавраил, Гаврил, Михал, Михаил, Милко, Милчо, Мильо, Михо, Михаела, Михайлина, Мила, Милка, Милкана, Миладин, Милан, Милана, Миле, Милен, Милена, Милица, Минко, Минчо, Миньо, Милуш, Рангел, Радко, Райчо, Рачо, Радка, Райна, Рая, Рафаил, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина (или на 25 декември), Серафим, Огнян и Пламен /може още на 6 февруари или на 20 декември), Емил, Емилия (или на 30 май, както и на 8 август)