Тении и други гадини поразяват варненци в последната седмица

Животът

07-11-2014, 17:08

Снимка:

Регионална здравна инспекция

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Увеличението на регистрираните случаи на чревни паразити е над 10 пъти

28 са регистрираните през последната седмица варненци с чревни паразити. 20 са случаите на Ламблиозата (Жиардиаза) за последната седмица, като увеличението на пациентитите с тази диагноза е над 10 пъти в сравнение със същия период на миналата година. 

Има и 8 случая на хименолепидоза (тения). Всички пациенти са регистрирани в рамките на последната седмица. От началото на месеца, както и за същия период през миналата година не е имало подобни случаи.

Хименолепидоза е паразитно заболяване с преимуществено засягане на стомашно-чревния тракт. Причинител е Hymenolepis nana - тения от вида на плоските червеи. 

Клиничната картина варира от безсимптомно до тежка изразеност. Обичайно са налице липса на апетит, обща слабост, коремни болки, диария с кръв и слуз. Повишена раздразнителност, трудна концентрация и смущения в съня не са редки. Алергични прояви като сърбеж, уртикария са възможни.

Ламблиозата пък се причинява от едноклетъчният паразит - Giardia (Lamblia) intestinalis, с две форми - вегетативна и цистна. В големи количества паразитите покриват лигавицата на дванадесетопръстника и тънките черва и смущават основните функции - секреция на червата, моторика, смилане на мастите, резорбация на мастноразтворимите витамини. Паразитозата протича като безсимптомно паразитоносителство или като изявено заболяване в няколко клинични форми:

-чревна форма - като хроничен ентерит (дуоденит) - с болки в горната част на корема, над пъпа, гадене, повръщане, диарични изхождания - с фази на изостряне и ремисии;

-жлъчно-чернодробна форма - тъпи болки в дясно подребрие, отпадналост, отвращение от тлъсти храни. Понякога болките са с характер на жлъчни кризи;

-алергична форма - периодични уртикариални кожни обриви, лесна нервна и физическа умора.

Диагнозата се поставя след изолиране на цисти на Giardia intestinalis. За целта в сух стерилен контейнер се поставя фекална проба с големина на лешник. Изследването на пробата може да се направи в РЗИ - Варна, отдел "Паразитология", ет.7, стая 710 на цена 4,00 лв. всеки работен ден от 8:30 до 17:00 ч.

Лечението се провежда от специалист-паразитолог, като ефективността му се проследява чрез извършване на контролни изследвания през определен период от време.

За предпазване от празитно заразяване ръцете трябва да се измиват след всяко посещение на тоалет и преди всяко хранене, а плодовете и зеленчуците - с чиста вода преди консумация. Накратко необходимо е спазване на добра лична хигиена, посъветваха от Здравната инспекция.