Варна готова за зимата с 1,5 млн. лева

Мисия Варна

07-11-2014, 15:23

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

И тази година ще бъдат подготвени предписания за почистване на снега по тротоарите пред търговски обекти, офиси и други

Община Варна предвижда 1,5 млн. лв. за зимната поддръжка като сумата може да варира в зависимост от метеорологичната обстановка. Това съобщи заместник-кметът на Варна Христо Иванов. Той припомни, че районните кметства разполагат с правомощия за организация и контрол на дейностите по почистване, обработване и обезопасяване на уличната и пътната мрежа от сняг. Със заповед на кмета Иван Портних кметовете на райони и на малките населени места трябва да сформират комисии, които да осигуряват и контролират дейностите по зимната поддръжка. При нарушение да съставят констативни протоколи на изпълнителите, както и да изготвят ежеседмични доклади с резултати от извършената дейност.

"И тази година ще бъдат подготвени предписания за почистване на снега по тротоарите пред търговски обекти, офиси и други", посочи шефът на дирекция "Обществения ред" Николай Няголов. Той припомни, че за непочистени площи, включително и пред жилищни сгради, се налагат санкции. От общинското дружество "Градски транспорт" заявиха, че автобусите са със зимни гуми, имат резервни части и масла и са в контакт със снегопочистващите фирми.

Училища, детски градини и ясли са снабдени с гориво, в социалните звена също е създадена необходимата организация за зимния сезон. След 20 ноември приютът в СУПЦ "Анастасия Д-р Железкова" има готовност при лошо време да приеме над 50 души без дом, съобщи Луиза Каспарян от дирекция "Социални дейности". Подсигурена е и работата на социалния патронаж, който обслужва над 1000 души.

От болниците и общинските диагностично-консултативни центрове съобщиха, че са въвели мерки за справяне в тежка зимна ситуация. В МБАЛ "Св. Анна" ще работят 11 спешни и 9 мобилни екипи и ще бъдат разкрити 26 допълнителни легла. Такива ще има и за болните на хемодиализа в УМБАЛ "Св. Марина". В АГ болница също са в готовност, осигурено е отопление на болницата, отчетоха от здравното заведение.

Три от снегопочистващите фирми, ангажирани с поддръжката на уличната мрежа в община Варна - ДЗЗД "Обединение АБ Варна" (за район "Одесос"), "Хидрострой АД" (за район "Приморски") и ДЗЗД "Зебра Варна" (за "Аспарухово", с. Звездица, с. Константиново) обявиха, че имат готовност за реакция при снеговалеж – сформирани са екипи, които да поемат 24-часови дежурства при необходимост, осигурени са инертни материали и малогабаритна техника за почистване на междублоковите пространства.

Това стана ясно по време на съвместно заседание за зимната подготовка на институциите на територията на общината. Другите две фирми "Инжстройинженеринг" ЕООД (за район Владиславово, с. Казашко, с. Тополи) и ДДЗ "Варна Строй 2012" (за район "Младост", с. Каменар), частният превозвач "Транстриумф", както и сметоочистващата "Титан" нямаха свои представители на срещата.