Най застрашени от пътни инциденти са възрастните пешеходци

Крими

07-11-2014, 12:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-често шофьорите изпадат в критични ситуации през зимата, защото не са подготвили автомобила за сезона

Практически съвети за предпазване на участниците в движението по пътищата от тежки пътнотранспортни произшествия през зимния период разпространи варненската полиция. 

Най-застрашени да пострадат в катастрофи са пешеходците и най-вече онези над 64 години. Най-много злополуки с тях настъпват между 17:00 и 20:30 ч., във времето от настъпването на сумрака вечерта до сутринта.

Причините най-често са съчетание от намалена сетивност, неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното и несъобразена скорост на водачите при ограничена или намалена видимост особено в тъмната част на денонощието.

Обозначете се! Бъдете видими отдалече, като се обозначите със светлоотразителен елемент, закрепен за връхната дреха или ръчния багаж.

Не бързайте да пресечете платното, защото водачът на приближаващия автомобил ще ви забележи значително по-късно, когато вече не може да спре и да ви предпази. Пресичайте на осветени участъци от пътя, но дори и тогава бъдете предпазливи и не бързайте да пресичате. 

Бъдете предпазливи на хлъзгавата настилка!
Пресичате заледеното и заснежено платно значително по-бавно, а в стремежа си да побързате може да се подхлъзнете и да паднете пред автомобила.

Бъдете търпеливи на спирките на градския транспорт!
Помнете, че в тъмната част на денонощието водачът на превозното средство трудно може да забележи опита ви за качване в последния момент. При слизане не бързайте веднага да пресечете платното пред автобуса, тролейбуса или трамвая. Огледайте се за пешеходна пътека или друго място за правилно пресичане при добра видимост в двете посоки.

Осигурете си добър обзор и възприемане на шума при валеж! 
Дебелите и тежки връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките Ви правят по-бавни и трудно повратливи като пешеходци. Това ограничава възможностите ви да наблюдавате обстановката по пътя или улицата. Ушанката и шалът биха ви попречили да чуете шума на двигателя на приближаващ автомобил. Бъдете нащрек и по възможност си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.

Пазете се от застигащи ви автомобили!
Помнете, че когато се движите пеша извън населените места в тъмната част на денонощието, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток, а при наличие на банкет – да се движите по него. Така ще може навреме да видите приближаващия автомобил и да вземете предпазни мерки. При поява в далечината на фарове на приближаващо превозно средство в една от двете посоки незабавно излезте от платното и изчакайте преминаването на колата. 

Препоръки към водачите
Най-често водачите на МПС и спътниците им изпадат в критични ситуации през зимата, защото не са подготвили автомобила си за този сезон. Най-много злополуки с тях настъпват, защото подценяват обстановката и предприемат самонадеяни действия.

Причините най-често са съчетание от липса на опит, надценяване на собствените умения за шофиране при есенно-зимни условия, подценяване на сезонните промени и свързаната с тях ненавременна подготовка на автомобила за зимата.

Не използвайте велосипед или друго двуколесно за придвижване при зимни условия! Ако все пак сте решили да се придвижвате с велосипед през зимата, помнете, че сте длъжни да използвате светлоотразителна жилетка, когато сте извън населено място, през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Не забравяйте, че велосипедите трябва да имат изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители (или елементи) отстрани на колелата.

Пътните превозни средства с животинска тяга трябва да са видими за останалите участници в движението и трябва да имат два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлоотразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост – отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина.

Не пестете средства за пълната изправност на автомобила през зимата!
Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми, но не забравяйте, че е забранено движението с гуми с шипове. Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят Вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си!

Препоръчително е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг, които оставете в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Бъдете внимателни в "тъмната зона"!
Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил вие попадате в т. нар. "тъмна зона". В нея имате видимост само на съвсем късо разстояние пред автомобила. Движете се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта. 

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на обществения транспорт! Когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно. При преминаване покрай възрастен човек или дете помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.

При дъжд очаквайте наводнено платно и заплаха от аквапланинг!
Помнете, че аквапланинг се появява при много вода на пътя, движение с висока скорост и изтрити грайфери на гумите. За да предотвратите попадането на аквапланинг, често проверявайте гумите и тяхното налягане; износването им и дълбочината на протекторите и каайте бавно и внимателно. 

Не потегляйте на път при прогноза за усложняване на времето и обилни снеговалежи. Не образувайте задръствания заради заради нетърпеливост и самонадеяност. 

Не блокирайте аварийните ленти на магистралите! 
Преди всяко зимно пътуване се осведомете предварително за прогнозата за времето и следете информацията за пътната обстановка. Ако все пак тръгнете на път, носете вода, храна и топли дрехи за всички в автомобила.