Животът ще поскъпне поне с 30 лв. на човек през зимата

Парите

05-11-2014, 07:03

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

КНСБ очакват ново свиване на потреблението и увеличаване на бедните домакинства заради по-скъпия ток

С около 30 лв. на човек ще поскъпне издръжката на живот през предстоящите зимни месеци. Такава е прогнозата на КНСБ на базата на ръста на цената на тока. Тъй като домакинствата отделят значителна част от бюджета си за това перо, то от синдиката прогнозират и ново свиване на потреблението и увеличаване на бедните домакинства.

561.28 лв. струва издръжката на живот на един човек от четиричленно домакинство към края на септември, или на месец са необходими 2245 лв. за семейство с две деца, за да покрива спокойно разходите за храна, жилище, образование, здравеопазване, транспорт спрямо средните български стандарти. Все още близо 80% от домакинствата у нас обаче преживяват с по-малко от тази сума на месец, показват данните на КНСБ. В тях има и добра новина - крайно бедните българи намаляват. Към края на септември под линията на абсолютната бедност остават 21.2% от домакинствата у нас, тоест на човек в тях се падат под 212 лв. за живот на месец. На годишна база крайно бедните домакинства намаляват с 2.3%, а като брой с около 166 хил. души до над 1.5 млн. души.

През септември се наблюдава леко увеличение на издръжката на живот (с 0.2%), след като в последната година тя постоянно намаляваше. "Тези изменения бяха очаквани и не са изненада. Продължилата вече 14 месеца годишна дефлация и поддържането на траен спад на някои основни стоки и услуги донякъде компенсира увеличението от 1 юли на цените на електро и топлоенергията. Този компенсаторен механизъм обаче не може да бъде надежден на фона на ниското равнище на доходи и състоянието на домакинските бюджети. Потреблението ще продължава да се свива, което от своя страна ще повлияе за последващо ограничаване на активността на бизнеса и замразяване на инвестициите", коментират експертите от КНСБ. Данните за крайното потребление не доказват устойчиви положителни промени и то остава недостатъчно, за да раздвижи бизнеса и икономиката като цяло. През второто тримесечие крайното потребление отчита ръст едва от 0.7% спрямо миналата година, след като през цялата 2013 г. намаляваше, за да достигне спад от 2.3%.

В края на септември при хранителните стоки се отчита ръст спрямо предходното тримесечие с 0.8%, а на годишна база - с 1.1%. Основната причина за лекото поскъпване е слабата реколта заради неблагоприятното време. Плодовете и яйцата са поскъпнали с 4%, кафе, какао, чай - с 4.8%, зеленчуци с 1.9% и мляко и млечни продукти - с 1.2%. Намаление се отчита при захарта и захарните изделия с 3.5%.

С доход на лице от домакинството до минималната заплата от 340 лв. са над 55% от семействата - близо 4 млн. българи живеят с тях. Заради ръста на минималното възнаграждение от началото на годината хората в тази група са се увеличили с 24%, или 772 хил. души. 23% от домакинствата живеят с доходи между 341 и 561 лв., т.е. над минималната заплата, но под издръжката на живот. Почти толкова - 22%, живеят с доходи на едно лице над 561 лв. Тази група е нараснала с 289 хил. души на годишна база.

"От началото на годината относителният дял на домакинствата с общ доход на лице над издръжката на живота плавно нараства и вече се задържа трайно около 20%. Това се дължи на факта, че нарастват предимствено високите работни заплати, което е свързано със ситуацията на пазара на труда - търсенето на висококвалифицирана и качествена заетост", коментират авторите на изследването.

На минимална заплата при пълно работно време през второто тримесечие са наети 263 450 българи, или 12 на сто от всички. Спрямо началото на годината с над 1% са се увеличили заетите на минимално възнаграждение.