Гол мъж на плажа рекламира Европейската здравна карта (видео)

Животът

04-11-2014, 18:15

Снимка:

EU

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Горещи летни дни" е история с неочакван край за морска ваканция

На гол мъж на плажа заложи Брюксел, за да популяризира употребата на Европейската здравноосигурителна карта. Клипът, изработен за Европейската комисия, се разпространява в интернет пространството чрез официалните сайтове на институцията. 

Създателите на видеото, наречено "Hot summer holidays", са направили разказ с неочакван край. 

Под провокативното "Вижте този секси плувец" е и описанието на клипа. "Планирате ли пътуване в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария? Ако е така, не забравяйте своята европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Картата може да ви помогне да спестите време, неприятности и пари, ако се разболеете или пострадате, докато сте в чужбина".

По данни на Европейската комисия почти 200 милиона такива карти са вече в обращение. 

ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ - според законодателството на съответната държава на престоя. 

Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е безплатна. Срокът за издаване е 15 календарни дни. Заявлението за издаване й струва 0,06 лв. при закупуване на място в обявените пунктове (вижте тук). Заявлението за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) се подава лично или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За лица до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.