Увеличават заплатите на здравните и социалните работници

Мисия Варна

04-11-2014, 13:09

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Във Варна от 2015 година

От 1 януари 2015 г. заплатите в сферата на общинското здравеопазване да бъдат увеличени от 5 до 7%, а в социалните дейности - с 5 на сто. Това предвиждат колективните трудови договори (КТД), които днес бяха подписани от кмета на община Варна Иван Портних и представители на местните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа".

"От 4 години социалните придобивки в тези области не бяха променяни. Благодарение на г-н Иван Портних обаче ние успяхме да намерим възможности не само да запазим извоюваните, но и да добавим нови придобивки", каза д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на общината.

Работещите в здравеопазването ще получават допълнително по 2 минимални работни заплати - за Коледа и за професионалния празник 7 април, а социалните работници –коледна заплата и при възможност възнаграждение за Деня на социалния работник. КТД предвиждат още допълнителен платен отпуск от 2 дни за специалисти в социалната сфера, а в сектор здравеопазване – от 1 до 5 дни към основната отпуска, в зависимост от стажа. Общинските лекари със специалност пък ще получават допълнително 30 лв. месечно."Основната цел на новите колективни трудови договори е да мотивираме общинските служители, работещи в двете сфери, защото не е тайна, че кадрите застаряват. С по-добрите условия на труд се надяваме да привлечем нови специалисти", каза д-р Маринова."Подписването на КТД в сферите здравеопазване и социални дейности е пример за добър социален диалог между община Варна и партньорите от КНСБ и КТ "Подкрепа". Това е важна социална защита за повече от 1000 души, заети в социалните дейности и здравеопазването, доказателство, че община Варна е коректен работодател", заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че в края на м.г. бе подписан и анекс към КТД в сферата на образованието, с основен акцент подпомагане и подобряване на условията на работа и сигурността на младите учители.Представителите на синдикатите - Веселин Рашев, председател на СБУ - Варна, Стойко Атанасов, КТ "Подкрепа", и д-р Веселина Бояджиева, председател на Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, благодариха за ползотворното сътрудничество с община Варна.