Професор продава тайно антики за 1/2 млн. лв. в Мюнхен

Новините

04-11-2014, 07:59

Снимка:

"24 часа",архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

При ареста на 75-годишния Петко Иванов са открити повече от 100 килограма антики

Професор по инженерни науки и икономика на военната продукция е един от най-оборотните дилъри на антики на средно ниво у нас. Петко Професора изкупувал огромни количества монети и ценни старинни предмети от иманяри и ги препродавал на търгове на най-големите аукционни къщи в Германия. Българинът често пътувал до Мюнхен, където използвал за подставени лица швейцарци, германци и австрийци, които представял за колекционери продавачи. После им плащал 10 процента от печалбата си, сочат оперативни данни.

При ареста на 75-годишния Петко Иванов преди седмици в дома му в София, във вила край Вакарел и в таен склад са открити повече от 100 килограма антики,
подготвени за износ, разказва шефът на сектор “Културно-исторически ценности” в Криминална полиция Ангел Папалезов.

Експерти изчисляват, че при продажбата само на тези ценности печалбата за Професора е щяла да надхвърли 1/2 млн. лева. Според оперативни данни всяка година Петко си докарвал поне 100 хил. лева незаконен доход.

Само от една торба с монети, купени за около 600 лева, Професора успявал да спечели около 5000 евро.

Петко бил “вълк единак” в бранша и се занимавал с изкупуване отдавна, разказват запознати. Той бил университетски преподавател още преди демократичните промени, бил много образован и владеел перфектно немски, руски и английски.

При претърсване на апартамента му в столичния кв. “Мусагеница” на метри от националното следствие криминалисти намерили десетки килограми антики. Основното количество от незаконните ценни предмети обаче Петко криел на таен адрес в гараж под наем, близо до кръговото кръстовище на “4-и километър” в София.

В дома си Професора имал и огромно количество литература, свързана с изследванията и оценката на различни антични предмети.

Петко бил абониран и е получавал каталози на една от най-големите немски аукционни къщи “Горни мож” в Мюнхен, където е продавал голяма част от придобитите ценности, разказват още разследващи. Той следял във всички търгове и как вървят цените на различните предмети.

За да се договори с контрагенти и да изложи антики, професорът лично ходел до Германия, но ги залагал на аукциони чрез подставени лица.
“Причината за използването на подставени лица е, че самите аукционни къщи от известно време са много внимателни към предмети от нашата страна, защото българските и гръцките власти имат много претенции.

За да бъде прикрито мястото на придобиване, се записва, че предметите са от частни немски или швейцарски колекции”, разказва за престъпната схема Ангел Папелезов.
Оказва се, има много германци, австрийци и швейцарци, които си дават името и личните данни на хора като Петко Професора, той залага от тяхно име, а после им плаща за това.

Практиката на Професора била да изкупува от иманярите още “непочистен” материал - по-долно качество старини, от-които след почистване не се знае колко ценни антики ще “изскочат”, обясняват разследващите. Петко обаче търсел точно такива предмети и монети, почиствал ги и след това ги изнасял и препродавал в чужбина.

Известният столичен дилър си имал и утвърдени цени на изкупуване от иманярите, с които работел. Взимал монети на средна цена между 30 и 40 стотинки.

Обикновено му ги носели в големи пазарски торби (виж на снимката на 15-а стр. горе една от торбите с антични монети, намерени у Петко) с поне 1000 непочистени екземпляра от римско време.

На този вид непочистени монети в бранша им казват “шайби”, защото са долно качество. От тези шайби - 2000 монети, като ги почисти, поне 10 са по-ценни, те покриват вложението и с останалите 1990 монети дилърът е на чиста печалба, категорични са криминалисти.

Във вилата си във Вакарел Петко си е направил и специално “работно място” на “чистач” - тоест там е почиствал, обработвал и привеждал в търговски вид антиките, преди да ги изнесе в чужбина. Вилата е на много закътано място и ако някой не те заведе, почти няма как да я откриеш. Това му помогнало дълго време да не буди подозрение, коментират разследващи.

В тайната работилница Професора имал специални ножчета, зъболекарски инструменти и други приспособления за почистване на монети и старинни предмети. Полицаи открили още археологически четки, пинсети, пилички и лупи. А вилата, тайният склад и домът му били буквално като археологически музей. Освен десетки хиляди монети там са открити редки хирургически инструменти от римско време, интересни гривни и украшения, античен черпак, гребен, шноли, много статуетки и дори цял стол, на който вероятно е седял някой римски патриций.

Цените на някои от тези антики в международните аукциони достигат до 10-15 хил. евро. В тайния гараж на Петко пък полицаи намерили монети, приготвени за изнасяне в кутийки от сапун. Те били записани по бройки и пакетирани за таен пренос зад граница.
“Смятаме, че Петко не е изнасял сам антиките, а ги е давал на шофьори, които да ги пренесат през граница срещу заплащане. Това може да са шофьори на автобуси или товарни камиони, които пътуват на международни курсове с камиони и тирове”, обяснява шефът на сектор “Културно-исторически ценности”.

В тайния гараж на Петко били открити и антични предмети, облепени с тиксо като наркопратки, за да може да бъдат скрият в тайници на коли, резервни гуми, резервоари и т.н. По този начин подготвени, ценностите се скривали във вратите на автомобили, в двигателния отсек на колата и други кухини.

Средната тарифа на Професора за изнасяне на пратка с антики е около 200 евро, за да бъдат закарани до Германия.

В България на границата много често се хващат шофьори с подобни превози с антични предмети и монети. Преди няколко месеци на Дунав мост 2 бе заловен
автомобил със 70 килограма, скрити в корите на вратите и под седалките. Проверява се дали и тази пратка не е свързана със същия столичен дилър на антики.

Разследването на престъпната дейност на Професора ще продължи поне още няколко месеца. Предстои да бъдат отворени двата сейфа на Петко в Германия. Полицаи смятат, че дилърът държи там част от печалбите си, ценни антики и документи. Продължават и проверките какви точно предмети са били заложени от 75-годишния професор на последните няколко аукциона в Мюнхен.

По оперативни данни Германия е една от държавите, където най-добре се пласират наши антики. Търсене на ценности, изровени у нас, има още в Италия, Австрия и Испания и САЩ, обясняват експертите.

Според служители на МВР трафикът на антики към САЩ малко се е затруднил заради подписаното споразумение. Но ако един път дилърите получат документ през тези аукционни къщи и си вземат фактура, че са закупили определени предмети от тези къщи, могат съвсем спокойно и легално да влязат в САЩ.

Полицаи негодуват и срещу нумизмати и публични личности, които искат събирането на старинни монети да не е престъпление. Криминалистите подчертават, че за да може иманярите да хванат сигнала с металотърсача за шепа монети, те понякога копаят 1 метър и разхвърлят цялата археологическа структура. За да намерят 3-4 “шайби” се унищожават цели културно-исторически пластове.

“Само от Петко Професора полицията е събрала 100 килограма археология, а откритите предмети са десетки хиляди, обясняват криминалисти. Той ги е купувал на кило или за дребни суми по 20-30 или максимум 100 лева на брой. А те струват стотици хиляди евро. От дейността само на този човек са били унищожени стотици археологически обекти.
Затова е толкова важна системната борба с иманярството”, категоричен е Ангел Папалезов.

50 BG дилъри изнасят ценностите ни по света

По оперативни данни на МВР всяка година от България се изнасят стотици хиляди ценни предмети с историческа стойност, като оборотът на дилърите достига до 20-30 милиона евро годишно. Около 10 души в България са най-големите играчи в тези среди, петдесетина пък са дилърите на антики от средните нива, които имат сериозни позиции в чужбина и изпращат и препродават постоянно количество старинни предмети. На най-ниското ниво в бранша са копаещите всеки ден из страната иманяри, които варират между 30 и 50 хиляди души в цялата страна. За да се намали броят им, е необходимо да се правят все повече законни археологически разкопки, които да са планирани и финансирани, смятат експерти.

Статистиката на чуждите служби пък показва, че транзитният трафик и този, който е с произход от България, са около 200-300 милиона евро.